Mircea Crișan ar fi fost azi un actor genial de stand-up comedy. Viața lui s-a sfârșit într-un azil

Mircea Crișan ar fi fost azi un actor genial de stand-up comedy. Viața lui s-a sfârșit într-un azil
În preajma sărbătorilor părinții și bunicii își amintesc cu multă plăcere de  uriașul actor Mircea Crișan. Un actor genial de stand up comedy, cum i-am spune azi. Toată lumea râdea cu lacrimi. Mircea Crișan imita cu o bucurie de nedescris furtuna, mierla, purcelul, haita de lupi iarna, uşa care scârţâie.

În anii ’60, Mircea Crişan era prezent la radio și televiziune. A fost unul dintre cei mai populari actori de comedie din România. La Revelionul din 1964, difuzat la radio, a cuprins aproape în totalitate, scenete şi poante cu Mircea Crişan. La fel s-a întâmplat la Revelionul 1989 -1990.

Mircea Crișan, un actor genial de stand up comedy

Mircea Crișan nu a acceptat să fie bufon pentru nou instalatul Nicolae Ceaușescu în fruntea țării. Așa i se cerea. Cu prima ocazie, a rămas în Franța, unde jucase pe marea scenă a Teatrului Olympia. Apoi s-a stabilit în Germania. A revenit în țară o singură dată, în 1990. Îi era dor să vorbească românește, să își revadă colegii și prietenii. A susținut un spectacol la Sala Palatului, dar publicul tânăr nu îl cunoștea și nu a gustat umorul lui special.

Era grăsuț, dar el făcea glume și pe tema asta. Avea texte minunate, cu umor de calitate. Dar Mircea Crișan imita cu o bucurie de nedescris furtuna, mierla, purcelul, haita de lupi iarna, uşa care scârţâie, geamul care se sparge. Ziceai că este aievea când imita copilul mic care plânge, cucul, maimuţa ori avionul. Când termina momentul, toată lumea râdea cu lacrimi.

O poveste de viață unică

Mircea Crișan are o poveste de viață cu adevărat unică. Mauriciu Kraus, pe numele real, s-a născut pe 8 august 1924, într-un vagon de tren care traversa Maramureșul. Era fiul unei familii de români de origine evreiască, care erau angajați la un parc de distracții ambulant. În anii copilăriei, a fost mai mereu plecat în turnee, alături de părinţii săi, apoi s-a angajat ca vânzător de mezeluri în timp ce studia la Conservator.

La vârsta de 19 ani a debutat ca figurant la Teatrul Barașeum, actualmente Teatrul Evreiesc de Stat. La 22 de ani, a debutat în revista „Ca la noi la nimeni”, alături de Maria Tănase şi alţii, în care obţine un succes deosebit.

Apoi a jucat timp de 11 ani la Teatrul Armatei şi la Teatrul Savoy. A performat în spectacole de varietăți alături de actorii Horia Căciulescu, Zizi Șerban, Puiu Călinescu și multe alte vedete ale vremii. Era anii cans vedete erau Constantin Drăghici, Anda Călugăreanu, Margareta Pîslaru, Marina Voica, Doina Badea.

A Interpretat, alături de regretata Stela Popescu, scheciuri celebre, cum a fost „Costică… dormi?” şi „Castravetele”.

Fuga din țară

În 1965, a avut loc primul turneu al Teatrului Tănase la Paris, pe scena Teatrului Olympia. Spectacolul, „Grand music hall de Bucharest”, în care juca şi Mircea Crişan, a avut un succes fulminant. În toamna aceluiaşi an, au performat la Berlin, la Friederich Stadt Palace, şi mai apoi la Trieste, în Italia. Era anul când Nicolae Ceaușescu venea la putere. Liderul comunist i-a reproșat lui Mircea Crișan că îi face pe oameni să râdă, în loc să îi îndemne să muncescă mai mult.

În anul 1968, cu ocazia unui nou turneu al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, la Paris, la Teatrul Olympia, Crişan a rămas în Occident. S-a stability mai târziu în Germania, unde şi-a luat numele de Mircea Krishan.

În România, el a devenit indezirabil. Autorităţile comuniste a dat ordin să se distrugă orice înregistrare a sa. Însă, profesionişti din radio şi Tv au găsit modalităţi să salveze benzile cu marele comic. Iar cei din România care îl apreciau în mod deosebit, îl puteau asculta săptămânal la postul de radio Europa liberă.

S-a născut în tren și a murit la azil

În Germania, a făcut numeroase one-man-showuri, televiziune, film şi teatru. La televiziunea germană apare în peste 60 de filme şi circa 90 de show-uri.

La 23 aprilie 2007, la Sibiu, UNITER i-a oferit lui Mircea Crișan Premiul special pentru teatru de revistă pentru anul 2006.

Mircea Crișan și-a petrecut ultimii ani de viață internat într-un azil pentru vârstnici din Düsseldorf, suferind de boala Alzheimer. A murit pe 22 noiembrie 2013, senin, la 89 de ani. Uita și cum îl cheamă.