Misterele din centrul Capitalei. Orfelinatul bântuit şi ancheta ficatului servit la restaurantul Budapesta

Misterele din centrul Capitalei. Orfelinatul bântuit şi ancheta ficatului servit la restaurantul Budapesta
Capitala are legende care te infioară. Nu sunt dovezi, ci doar mărturii care au fost transmise în timp, de la om la om. Cele mai teribile povești sunt din centrul orașului. Orfelinatul bântuit de copiii terorizați aici și plăcinta cu carne de om.

Multe clădiri din centrul Capitalei sunt în ruină. Acolo se adăpostesc oameni fără casă, mișună șobolanii și se aruncă gunoi. Se povestește că peste tot sunt tuneluri, ganguri de intrare în vechile pivnițe domnești. Despre câteva zone din Centrul Istoric au apărut legende înfricoșătoare.

Celebra stradă Franceză este presărată cu terase şi cluburi

Misterele din centrul Capitalei.  Orfelinatul bântuit

În Capitală, cele mai multe legende provin din Centrul Istoric. Mare parte, au fost demolate clădiri, ba chiar și cartiere, pentru a face loc Casei Poporului și bulevardului Victoria Socialismului. S-au ras de pe fața pământului case care stăteau în drumul blocurilor din centrul orașului. Multe dintre clădirile care au rezistat demolărilor au fost lăsate în ruină.

Se spune că Centrul Vechi este presărat la tot pasul cu tunele, spărturi sau simple intrări în vechile pivniţe domneşti ce duc în locuri secrete.

O legendă sinistră este despre orfelinatul bântuit din Centrul Vechi. De-a lungul timpului, au apărut poveşti despre fantomele care apar în casele rămase fără proprietari din Centrul Istoric. Într-o astfel de casă, odinioară a fost orfelinat. Se află chiar pe celebra stradă Franceză, presărată cu terase şi cluburi.

Legenda spune că în acest imobil, aflat la numărul 13, este bântuit de 203 spirite de copii. Aici erau aduşi copiii străzii, chiar de către proprietar, pe nume Stavrache Hagi-Orman despre care nu se ştie mare lucru. Acesta ţinea copiii în condiţii greu de imaginat, fără apă şi fără mâncare. Cei mai vechi locuitori din Centrul Vechi susţin că au auzit glasul copiilor care strigă „Apăăă, vrem apăăă!”.

Fosta Biserică „Sfântul Anton”, cunoscută şi sub denumirea de Biserica Puşcăriei, a ars într-un incendiu la data de 23 martie 1847

Misterele din centrul Capitalei.  Biserica Pușcăriei

La câţiva paşi de Curtea Veche, undeva în spatele fostei Pieţe de Flori, o altă poveste teribilă.

Fosta Biserică „Sfântul Anton”, cunoscută şi sub denumirea de Biserica Puşcăriei, a ars într-un incendiu la data de 23 martie 1847. Pârjolul a distrus şi alte clădiri din zonă. Legenda spune că, într-o seară liniştită când credincioşii se aflau la slujbă, biserica a fost brusc cuprinsă de flăcări. Trupurile zecilor de oameni arşi care se aflau în biserică au fost îngropate într-o groapă comună, peste care acum se află grădiniţa din spatele Pieţei cu Flori.

Se spune că la capătul uriaşului mormânt a fost pusă o cruce, pe care acum este gravat un mesaj ce atestă existenţa bisericii.

Misterele din centrul Capitalei. Plăcinta cu carne de om

Tot în zona Centrului Vechi circulă legenda plăcintei făcute din carne om. Aceasta a apărut în perioada interbelică, pe timp de foamete. A fost reluată până în anii ’80, atunci când morga Institutului de Medicină Legală din Centrul Bucureştiului a fost demolată pentru a face loc actualului ansamblu Unirea și a blocurilor de pe bulevardul Decebal.

Legenda spune că prin anii ’20, în zona Hanului lui Manuc, ar fi existat o celebră plăcintărie. Se lăudau cu plăcinta cu carne, făcută după o reţetă secretă. Diferite variante ale mitului susţin că, în apropierea plăcintăriei, undeva în Hanul lui Manuc, era amplasată o toaletă public. Cei care îndrăzneau să intre acolo cădeau printr-o trapă montată în podeaua toaletei fix într-un beci.

Odată ajunşi în pivniţă, clienţii erau la rândul lor transformaţi în materie primă pentru plăcintă. Mitul a supravieţuit până în jurul anului 1980, atunci când se spunea că la Restaurantul Budapesta se servea carne şi ficat de om. Şi pentru ca mitul să fie cât mai relevant, oamenii susţineau că materia primă era furnizată chiar de la morga Institutului Naţional de Medicină Legală.

Din această poveste, singurul lucru adevărat este că la restaurantul Budapesta a existat o anchetă mare a Procuraturii și Miliției, după ce un individ a furnizat informația că acolo s-ar fi pregărit ficat uman. Nu s-a dovedit adevărată informația, însă, la vremea respectivă a vuit Bucureștiul despre acest caz.

Desigur, nu sunt dovezi pentru toate aceste povești, dar au fost persoane care s-au jurat că sunt adevărate.