Moby Dick, balena ucigașă, a existat cu adevărat

Moby Dick, balena ucigașă, a existat cu adevărat
Scriitorul american Herman Melville a scris romanul ”Moby Dick”, considerat printre primele zece cele mai bune din lume. Un căpitan de vas a plecat în căutarea balenei uriașe care i-a distrus vaporul și i-a mâncat un picior. Cartea este o ficțiune, dar balenta ucigașă chiar a existat.

O creatură feroce care ucide oameni și distruge vapoare. Este subiectul romanului clasic al lui Herman Melville, scriitor american. Cartea a fost o creație fictivă, dar autorul s-a inspirat din poveștile de groază din vânătoarea de balene din viața reală.

Moby Dick, balena ucigașă, a existat cu adevărat

Moby Dick este o balenă albă, uriașă și ucigașă. Este subiectul romanului lui Herman Melville. Dar, a fost personaj de film, televiziune, teatru, benzi desenate, operă.

Herman Melville a avut și o experiență personală pe un vapor care vâna balene. Vasul se numea „Mocha Dick”. El a avut experiența sa de vânătoare de balene, în Pacific în 1841. În plus, scriitorul a citit multe relatări despre călătoriile de vânătoare de balene.

Cea mai faimoasă sursă de inspirație pentru Moby Dick a fost povestea cu vaporul Essex. În noiembrie 1820, o creatură  de 80 de tone a atacat vasul și l-a scufundat, la  circa 2.000 de mile de coasta Americii de Sud.

Douăzeci de membri ai echipajului au scăpat din vaporul care se scufunda, în trei bărci deschise. Doar cinci au fost salvați în apele de coastă, 89 de zile mai târziu. Ca să supraviețuiască, bărbații au tras la sorți pentru a stabili care dintre ei ar urma să devină hrană pentru ceilalți.

Căpitanul vasului Essex, George Pollard Jr., s-a întors acasă, dar nimeni nu l-a mai angajat. Pollard și-a petrecut anii rămași pe uscat, lucrând ca paznic de noapte din sat. Herman Melville s-a întâlnit cu fostul căpitan să-i asculte povestea, dar după ce scrisese romanul.

Moby Dick este o balenă albă, uriașă și ucigașă. Este subiectul romanului lui Herman Melville

Cum s-a născut povestea lui Moby Dick, balena ucigașă

Herman Melville a citit o poveste publicată în 1839 de jurnalistul și aventurierul american Jeremiah N. Reynolds. Articolul se intitula „Mocha Dick, balena albă din Pacific”.

În articol, Reynolds a împărtășit o poveste pe care ar fi auzit-o despre o balenă albă uriașă, cu o dungă violentă, care a străbătut Oceanul Pacific. „Acest renumit monstru, care ieșise învingător într-o sută de lupte cu urmăritorii săi, era de mărime și putere prodigioase. Din efectul vârstei sau, mai probabil, dintr-un ciudat al naturii rezultase o consecință singulară: era alb ca lâna!”, scria  Jeremiah N. Reynolds .

Mocha Dick ar fi fost ucisă în largul coastei Chile, lângă insula Mocha, în anii 1830, dar poveștile despre atacurile sale asupra bărcilor au circulat mult după presupusa sa moarte.

Povestea din romanul lui Herman Melville

Romanul ”Moby Dick” este considerat printre primele cele mai bune zece romane din istorie. Povestește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick. Creatura uriașă i-a distrus vaporul pe care îl comanda și îi cauzase pierderea unui picior.

De aceea, a plecat în căutarea făpturii pentru a se răzbuna. Povestitorul este un membru al echipajului, Ishmael, singurul supraviețuitor din această aventură. Sursa: history.com


Castelul vrăjitoarelor din Indiana. Aici a fost ucisă o fetiță de 12 ani

Aleea oaselor de balenă există. E singurul exemplu al culturii eschimoșilor. Foto