Simona Ionescu / Redactor Șef

Mod de preparare al borşului, în casă

Mod de preparare al borşului, în casă
Sigur, găsiți borș acru în piețe și, mai nou, în supermarket, la PET. Nici nu se compară cu borșul făcut în casă. În felul acesta, poți face niște ciobițe care să te ungă la suflet.

O ciorbă acrită cu borș este un preparat iubit de români. Dar cum se prepară borșul care acrește această mâncare?

Borș preparat în casă

Este foarte simplu să prepare borșul acasă și este și ieftin.

Ingrediente

  • o jumătate de kilogram de mălai
  • un kilogram de tărâţe de grâu
  • o pâine neagră
  • o lingură de drojdie de bere

Mod de preparare

Mai întâi se pun la dospit, timp de o noapte, drojdia, mălaiul şi o strachină de tărâţe amestecate cu un litru de apă călduţă.

Dimineaţa adăugăm restul de tărâţe, pâinea, o găleată de apă fiartă şi puţin răcită. Se pune capacul borcanului şi se lasă două-trei zile la limpezit. Gata!

Rețetă pentru o ciorbă acrită cu borș de casă

Dacaă borșul este gata, puteți face o ciorbiță acră ca la mama acasă.

Ingrediente

  • 500 de grame de piept de vită
  • un os mare, cu măduvă
  • 1-2 litri de supă de carne
  • 2 cepe
  • un morcov
  • o felie varză
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o sfeclă roşie
  • un păstârnac
  • o ţelină
  • 4-5 cartofi
  • un litru de borş
  • sare, piper boabe
  • o cană smântână
  • foi verzi de leuştean, mărar, pătrunjel, ţelină
  • 3 roşii (poate fi folosit şi bulion, 2 linguri)

Mod de preparare

  • Punem la fiert în apă rece carnea şi osul spart.
  • Se spumează, după care se lasă să fiarbă vreme de două ore.
  • Morcovul se taie feliuţe, ceapa cât bobul de orez, iar varza tăiţei, în timp ce pătrunjelul, sfecla, păstârnacul, ţelina şi roşiile se mărunţesc după ce se opăresc.
  • Cartofii îi tăiem cubuleţe.
  • Punem la fiert separat, cu o ceapă. După trei ore de fiert, scoatem osul, în scuturăm, îl curăţăm în ciorbă şi îl aruncăm.
  • Punem la fiert şi zarzavatul, iar după 20 de minute de fiert adăugăm în oală şi cartofii.
  • Se toacă foile de leuştean, mărar, pătrunjel, ţelină, se bat cu smântână, iar la sfârşit se adaugă borşul, care se potriveşte cu sare şi piper.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre