Modul în care bărbații se schimbă când devin tați. Și corpul lor se poate schimba!

Modul în care bărbații se schimbă când devin tați. Și corpul lor se poate schimba!
Sarcina și nașterea aduc multe schimbări fizice și psihologice în corpul proaspetei mămici, dar se pare că și bărbații pot experimenta un spectru larg de modificări corporale și mentale atunci când devin tați.

Modul în care bărbații se schimbă când devin tați. Un roller coaster hormonal și emoțional, o afecțiune puternică pentru noul copil, anxietate și depresie și chiar simptome de sarcină. Poate suna incredibil, dar prin aceste lucruri trec mulți bărbați atunci când copiii lor se nasc.

Nivelul de testosteron poate scădea

Modul în care bărbații se schimbă când devin tați. Un nivel ridicat de testosteron este responsabil pentru trăsăturile comportamentale cum ar fi agresivitatea, concurența și atragerea unui nou partener.

Dar când un bărbat devine tată, nivelul său de testosteron pare să scadă, sugerând că acum toată atenția bărbatului ar trebui să fie îndreptată în interiorul familiei, nu în exterior.

Studiile sugerează că bărbații care au deja un partener și cei care au copii au niveluri mai scăzute de testosteron comparativ cu bărbații fără copii și cei care sunt încă în căutarea unui partener. Se pare că, în timp, corpurile masculine au învățat cum să scadă nivelul de testosteron pentru a schimba prioritățile bărbaților și a le transforma în tați dedicați.

Nivelul de oxitocină și dopamină crește

Oxitocina și dopamina sunt două substanțe chimice care sunt responsabile de legătura dintre un părinte și un copil. În timp ce nivelurile de testosteron scad, efectele pozitive ale oxitocinei și ale dopaminei cresc, făcând proaspătul tătic să se bucure mai mult de joacă și de alintare cu bebelușii lor.

Depresia postnatală masculină

Maximele și minimele hormonale pot duce la depresie postnatală masculină. În timp ce mulți dintre noi știm ce este depresia postpartum la femei, puțini dintre noi probabil că au auzit ceva despre depresia postnatală la bărbați. 

În afară de celelalte funcții ale sale, testosteronul joacă, de asemenea, un rol important. Atunci când nivelul său scade, tinerii tați pot deveni predispuși depresiei. Schimbările hormonale, împreună cu sarcina responsabilităților pentru proaspătul tătic tată, îi fac pe bărbați predispuși să se confrunte cu probleme de sănătate mintală.

De aceea este foarte important să știm că schimbările hormonale și comportamentale se întâmplă și în corpul taților.

Turnulețe din dovlecei pane cu șuncă și cașcaval

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre