Newton a calculat când va fi sfârșitul lumii. Tot el ne-a lăsat date fascinante despre piramide și Templul lui Solomon

Newton a calculat când va fi sfârșitul lumii. Tot el ne-a lăsat date fascinante despre piramide și Templul lui Solomon
Savantul căruia omenirea îi datorează teoriile care au revoluționat știința, cel care a descris Legea atracției universale (Legea gravitației) și a pus bazele mecanicii clasice, Isaak Newton, a fost toată viața obsedat de alchimie și de ramurile obscure ale teologiei. Aceste lucruri s-au aflat abia la 200 de ani de la moarte sa. Și, totodată, s-a mai aflat ceva. El a făcut cel mai interesant calcul.

Niște manuscrise aparțințnd lui Isaac Newton și scoase la vânzare în 2020, au notițe despre piramidele egiptene. Celebrul fiziacian a studiat piramidele în anii 1680, în timpul unei perioade de exil auto-impus la conacul Woolsthorpe din Lincolnshire. A plecat, atunci, departe de Universitatea Cambridge, după ce munca sa a fost criticată de rivalul său, Robert Hooke de la Royal Society, scrie The Guardian. Peste câțiva ani a făcut un calcul aparte.

În noițele sale, Newton încerca să dezvăluie unitatea de măsurare folosită de egiptenii antici la construcția celebrelor piramide. El credea că, probabil, egiptenii antici au reușit să măsoare Pământul. Mai departe, spera ca el însuși să poată măsura circumferința Terrei.

Templul lui Solomon și apocalipsa

Newton a sperat că astfel va ajunge la alte măsurători antice, descoperind arhitectura și dimensiunile Templului lui Solomon. Templul a fost construit în Ierusalim în urmă cu 3.000 de ani de către regele al cărui nume îl și poartă. În mijlocul templului se afla Sfânta Sfintelor, adică un loc sacru unde se afla Arca Legământului și unde se spune că apărea lumina prezenței lui Dumnezeu.

Acest templu a fost distrus de regele babilonienilor, Nabucodonosor, în anul 586 înainte de Hristos. Pentru Isaac Newton descifrarea secretelor templului lui Solomon însemna a determinarea momentului apocalipsei, și totodată o înțelegere mai profundă a Bibliei, care dădea ca sfârșit al lumii momentul reconstrucției templului.

Documentele scoase la licitație sunt parțial arse, fiind salvate dintr-un incendiu aparent declanșat de câinele lui Newton, Diamond. A fost un accident banal:  patrupedul ar fi sărit pe o masă și a răsturnat o lumânare.

„Newton încerca să găsească dovezi pentru teoria sa, a gravitației, însă egiptenii antici ar fi deținut secretele alchimiei. Astăzi, acestea par arii disparate de studiu, însă nu au părut astfel pentru Isaac Newton în secolul al XVII-lea”, a explicat înaintea licitației, Gabriel Heaton, specialist în manuscrise la casa de licitații Sotheby’s.

Cum a calculat Newton sfârșitul lumii

În anul 1704, pe baza studiului cronologie biblice, Isaac Newton a ajuns la concluzia că lumea se va sfârși fix în anul 2060.

Informația se regăsește pe alte manuscrise, deținute de Biblioteca Naţională a Universităţii Ebraice .  Mai precis, într-o scrisoare Isaac Newton face un calcul pe baza unui fragment din Biblie. Din punctul lui de vedere, trebuie să treacă 1260 de ani de la refondarea Sfântului Imperiu Roman, de către Carol cel Mare, care a avut loc în anul 800, până la sfârşitul timpurilor. Biblioteca Naţională a Universităţii Ebraice a moştenit manuscrisele de la un colecţionar.

Trebuie știut că Newton și-a păstrat ascunse preocupările pentru alchimie și credințele religioase heterodoxe (care resping doctrina Sfintei Treimi). A făcut asta deoarece, dacă opiniile lui ar fi devenit publice, acest lucru l-ar fi costat cariera.

Sursa foto: Pixabay