Simona Ionescu / Redactor Șef

Operele lui Galilei, Newton și Goya furate din Londra, descoperite în județul Neamț

Operele lui Galilei, Newton și Goya furate din Londra, descoperite în județul Neamț
Manuscrise, cărți și opere aparținând lui Galileo Galilei, Isaac Newton și pictorului Francisco Goya, de o importanță internațională majoră, au fost descoperite, la trei ani după ce au fost furate, în România, în județul Neamț. Doar trei dintre hoți, români cu toții, au dost prinși până acum. Aceștia au dat un jaf cu adevărat spectaculos, după cum relatează investigatorii de la DIICOT.

Este vorba de mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 – 2019. Obiectele erau ascunse într-un fel de nișă de beton, sub nivelul solului.

Între acestea, cărți care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya. Obiectele au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline, fiind de importanță internațională „de neînlocuit”.

„La data de 16 septembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcția de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Neamț, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 – 2019”, transmit oficialii DIICOT.

Investigatorii români cooperează cu britanicii și italienii

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Ulterior, hoții au fost prinși. Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.


Pavel Stratan își arată mușchii în fața lui Keo. Artistul chiar boxează! VIDEO

Povestea Cristinei, adolescenta care își crește fratele, a fost lider de audiență. Dragoș Bucur, încă un vis împlinit!


Acțiunea din Neamț a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă ,,Brookes’’, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între România, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Românii s-au sesizat din oficiu în acest caz

Amintim că în acest caz autoritățile române s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi furt calificat, fapte constând în aceea că, membrii unui grup infracţional organizat constituit din cetăţeni români, au săvârşit o infracţiune de furt calificat prin efracţie, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, în care au fost sustrase cărți valoroase, respectiv aproximativ 260 de volume, toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării.

În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că, în presa britanică, preluată şi de către mass – media din România, a apărut ştirea conform căreia în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie 2017, „un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil, realizând pătrunderea de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoarele coborând în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mișcare.

Conform datelor obţinute ulterior, s-a stabilit faptul că, cel puţin trei suspecţi, au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut 4 găuri în acoperișul clădirii şi au coborât în rapel. Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în 4 paleţi, din această locaţie; aceştia se aflau în tranzit către o expoziție de carte din Los Angeles. Unul dintre paleți provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german.

De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conținea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecți pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit  de către autori.

Sursa foto: DIICOT

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre