Nici pandemia nu i-a ținut deoparte. Sute de muzicieni din toată lumea s-au înghesuit la concurs

Nici pandemia nu i-a ținut deoparte. Sute de muzicieni din toată lumea s-au înghesuit la concurs
272 de tineri muzicieni din 41 de țări au intrat în competiție. Nu i-a deranjat pandemia, nu au fost afectați de restricții. Ei cântă, sunt foarte buni în ceea ce fac și vor să le arate și altora. Unii dintre ei nici măcar nu sunt majori. Concursul Enescu 2020 încheie cu succes înscrierile, în ciuda pandemiei.

Cei mai mulți concurenți provin din Coreea de Sud – 50. România are 27 de înscrieri, urmată de China cu 21 de participanți înscriși (dintre care 5 sunt din Hong Kong). În continuare urmează participanți din Franța (13), Rusia (13), Italia (12) Germania (10), Mare Britanie (10). Cele mai îndepărtate țări de unde provin concurenți sunt Noua Zeelandă (3) și Australia (2), dar sunt și doi concurenți din America de Sud, respectiv Mexic.

Trebuie știut faptul că acest concurs, care poartă numele celebrului compozitor român George Enescu, funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii interpreţi de marcă ai lumii și de promovare a lucrărilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România.

Ediția din acest an a concursului este programată să aibă loc între 29 august și 20 septembrie 2020. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – iar standardele internaționale după care este organizat îl poziționează în vârful ierarhiei evenimentelor de gen desfășurate în peisajul muzicii clasice din România. Ediția din acest an are programate 19 concerte și recitaluri deschise publicului larg.

Cei mai tineri concurenți sunt niște copii: JaeMin Han, 14 ani – Coreea de Sud ( violoncel); Nakyung Kang, 17 ani – Coreea de Sud (vioară), Siyang Rao, 14 ani – China (pian).

”Apreciem extraordinar disponibilitatea uimitoare manifestată de tinerii muzicieni din întreaga lume în înscrierea la Concursul Enescu din 2020. Decizia vostră de a vă prezenta la București în septembrie și de a concura în contextul haotic al lumii post-pandemice ilustrează nu numai devotamentul vostru pentru muzică, pentru atingerea excelenței în performanța artistică, ci și o viziune îndrăzneață pentru viitor.

De asemenea, este mărturia pasiunii de neclintit pentru muzică și a rezilienței spirituale care vă caracterizează. Vă mulțumim că v-ați ridicat la înălțimea acestei provocări! Concursul Enescu s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, o oportunitate majoră pentru tinerii muzicieni la început de drum, cu un impact imens asupra carierei lor muzicale și puterea de a le schimba viața artistică pentru totdeauna.

Fiți inspirați, urmați-vă visul și bucurați-vă de această experiență, căci aceasta va fi aventura vieții voastre!”, a declarat Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu. Lista completă a concurenților va fi publicată pe www.festivalenescu.ro.