Reprezentanții instituției susțin că cei mai afectați ar putea fi copiii. Iată la ce trebuie să fiți extrem de atenți.
O vacanță la mare este așteptată un an întreg, de aceea românii nu-și refuză nimic când ajung la destinație. Și ce poate fi mai plăcut decât să savurezi o băutură rece, alături de o înghețată delicioasă și un porumb fiert când stai șezlong?
Inspectorii de la ANPC trag însă un semnal de alarmă și susțin că nu trebuie să cumpărați acest produs de la vânzătorii ambulanți. În primul rând pentru că nimeni nu știe cum și când a fost fiert acel porumb. Iar când temperaturile de afară sunt foarte ridicate, bacteriile se înmulțesc foarte repede.
„Comerțul pe plajă este interzis”
„Un copil de 4 ani în timp ce se joacă în nisip cu o mână, din când în când mușcă dintr-un porumb fiert pe care îl ține în cealaltă mână și pe care mama lui l-a plătit cu 10 lei unui vânzător ambulant de pe plajă! În ce condiții a fost fiert acel porumb, nu s-a întrebat mama copilului!
La ce riscuri a fost supus acel copil, nu are de unde să știe mama lui! Comerțul ambulant pe plajă este interzis (a se vedea articolul 8, aliniat 1, litera l), coroborat cu aliniatul 2, litera c) din OUG nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre si controlul activităților desfășurate pe plaja)!
„Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, este necesară o igienă corespunzătoare a mâinilor, ustensilelor de bucătărie și a alimentelor”
De respectarea acestui lucru se ocupă angajații domnului Marian-Cătălin Predoiu ministrul Afacerilor interne! Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară apar în sezonul cald, când temperaturile ridicate favorizează înmulțirea agenților patogeni.
Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, este necesară o igienă corespunzătoare a mâinilor, ustensilelor de bucătărie și a alimentelor, precum și depozitarea corespunzătoare a hranei”, anunță Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Ce obligații au operatorii de plajă
Pe de altă parte, românii trebuie să cunoască și care sunt obligațiile pe care le au operatorii de plajă. Aceștia trebuie în primul rând să mențină plaja curată, fără scoici, melci sau alte obiecte care ar putea să vă rănească, să existe grup sanitar, dar și un spațiu unde turiștii să se schimbe, plus o distanță de minim cinci metri de la linia apei la primul rând de șezlonguri, respectiv cearceafuri. Nu în ultimul rând, turiștii trebuie să aibă pubele unde să depoziteze resturile menajere.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook