2 august este o zi specială din cele mai vechi timpuri, iar tradițiile și obiceiurile se păstrează din cele mai vechi timpuri.

Nu faceți aceste lucruri pe 2 august, de Ziua Ursului. Veți avea numai ghinioane

Potrivit mitologiei românești, de Ziua Ursului, nimeni nu are voie să muncească. Tradiția spune că ursul, considerat nu doar un animal feroce, dar și un zeu extrem de important, poate deveni extrem de supărat. Dacă acest lucru se va întâmpla, el va intra în turmele de oi, va strica culturile de porumb și va devasta stupii de miere.

Copiii bolnavi se vor vindeca

Pe de altă parte, cine respectă această zi va avea parte de un an liniștit. De asemenea, copiii celor care țin cont de superstițiile acestea, se vor vindeca. Tot în ziua de 2 august, nu mergeți la scăldat, nici în apa râurilor, nici măcar la piscină. Se crede că cine încalcă acest obicei, va avea pielea jupuită, precum cea a animalului.

Lăsați ofrandă ursului o bucată de carne

Nu în ultimul rând, de Ziua Ursului se încheie retezatul stupilor. De aceea, nimeni nu mai are voie să scoată mierea din stupi. Din ultima recoltată este bine să mănânce toți membrii familiei, alături de un pahar cu vin îndulcit cu miere dar și o turtă caldă, pentru a fi feriți de urși.

Pentru a fi feriți de probleme nu uitați să lăsați afară ofrandă ursului o bucată de carne. Totodată, tradiția spune că trebuie să rostiți și următoarele cuvinte: “Na, ursule!”.

Tot ursul mai este sărbătorit pe 1-3 februarie (Martinii de iarnă) și cu o săptămână înaintea Moșilor de Florii, când este cinstită Sâmbăta Ursului.

Sursă foto: protv

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp