Nu se mai termină! O nouă variantă Covid face ravagii în SUA și se pregătește să treacă oceanul

Nu se mai termină! O nouă variantă Covid face ravagii în SUA și se pregătește să treacă oceanul
O nouă subvariantă Covid provoacă îngrijorare în SUA, unde se răspândește rapid. Deja primele cazuri ale noului Covid XBB.1.5 au fost înregistrate în Marea Britanie.

Potrivit BBC, noul Covid e o ramificație a variantei Omicron, dominantă la nivel mondial, care la rândul ei a urmat variantelor anterioare alfa, beta, gamma și delta.

Omicron a depășit toate versiunile anterioare ale coronavirusului de când a apărut, la sfârșitul anului 2021, și a dat naștere la multe subvariante care sunt chiar mai contagioase decât originalul.

Se crede că simptomele XBB.1.5 sunt similare cu cele ale tulpinilor anterioare ale Omicron, dar este încă prea devreme pentru a confirma acest lucru. Majoritatea oamenilor prezintă simptome asemănătoare răcelii.

Este XBB.1.5 mai contagios sau mai periculos?

XBB.1.5 în sine a evoluat din XBB, care a început să circule în Marea Britanie în septembrie 2022.  Atunci, varianta nu a fost catalogată drept  „îngrijorătoare” de către autoritățile sanitare.

XBB avea o mutație care ajuta virusul să învingă apărarea imunitară a organismului, dar aceeași calitate îi reducea și capacitatea de a infecta celulele umane.

Prof. Wendy Barclay de la Imperial College London a declarat că noua variantă,  XBB.1.5 are o mutație cunoscută sub numele de F486P, care restabilește această capacitate de a se lega de celule, continuând în același timp să eludeze imunitatea. Acest lucru face virusul să se răspândească mai ușor.

Ea a spus că aceste modificări evolutive sunt ca niște „trepte”, pe măsură ce virusul evoluează pentru a găsi noi modalități de a ocoli mecanismele de autoapărare ale organismului.

Noul virus se răspândește dinspre America

Oamenii de știință de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au confirmat miercuri că XBB.1.5 are un „avantaj de creștere” față de toate celelalte subvariante observate până în prezent.

Momentan nu există niciun indiciu că varianta aceasta este mai gravă sau mai dăunătoare decât variantele Omicron anterioare. Se estimează că peste 40% din cazurile de Covid din Statele Unite sunt cauzate de XBB.1.5, ceea ce face ca aceasta să fie tulpina dominantă în țară, după ce, la începutul lunii decembrie reprezenta doar 4% din cazuri. De asemenea, în ultimele săptămâni, numărul americanilor cu Covid care au ajuns la spital, a crescut.

În Marea Britanie incidența XBB.1.5 este de 1 la 25. Ținând cont de evoluția din America, e de așteptat că XBB.1.5 va declanșa un val în UK,  cursul acestei luni. apoi se va răspândi în Europa.

Recomandarile noastre