Nu uitați să începeți ziua cu „Sorcova, vesela/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi”! E tradiția de Anul Nou

Nu uitați să începeți ziua cu „Sorcova, vesela/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi”! E tradiția de Anul Nou
Sorcova este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Anul Nou, spre bucuria copiilor. Din păcate, tradiția este pe cale de dispariție. La început, era din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi sau de trandafir, dar mai nou se face din hârtie creponată.

Odată cu intrarea în Noul An, de Sfântul Vasile, este bine să se ureze pentru bunăstare. „Sorcova” este cel mai cunoscut colind. Oamenii sorcoviţi speră la o viaţă lungă, sănătate şi prosperitate.

„Sorcova, vesela,/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi”, tradiția de Anul Nou

Sorcova era confecţionată, la început, din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi, măr, păr, vişin, prun, sau de trandafir. Erau tăiate şi puse în apă la înmugurit şi înflorit în ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) sau de Moş Nicolae (6 decembrie).

„Sorcova vesela”, aşa cum se numeşte cântecelul astăzi, nu a avut întotdeauna aceeași versiune. Se spune că, încă din cele mai vechi timpuri, de prin anul 46 î.Hr., când Anul Nou începea la 1 martie, exista obiceiul de a colinda din casă în casă cu ramuri de măslin, în semn de pace sau de laur în semn de onoare.

Obiectul ritual cu care colindă copiii a început să fie realizat dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorate de lână, cu beteală şi cu un fir de busuioc în vârf. În Bucovina, sorcova are ataşat un colopoţel.

Înclinată de mai multe ori în direcţia unei anumite persoane, sorcova are rolul unei baghete magice. Aceasta este înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare şi tinereţe celui vizat.

Sorcova, simbol al vegetaţiei de primăvară, este făcută astăzi din hârtie colorată şi flori artificiale. Copiii, după ce îşi sorcovesc părinţi şi rudele apropiate, pornesc, câte doi-trei, colindatul prin vecini.

Copiii umblă cu sorcova din casă în casă

„Sorcova, vesela,/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi/ Ca un măr, ca un păr/ Ca un fir de trandafir!/ Tare ca fierul,/ Iute ca oţelul!/ Tare ca piatra,/ Iute ca săgeata!/ La anul şi la mulţi ani!„

Copiii ating ritmic cu Sorcova uşa sau fereastra, dacă se colindă afară, sau corpul gazdelor, dacă se colindă înăuntru. Sorcova se păstrează peste an, agăţată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau în alt loc curat al gospodăriei. Sursa: crestinortodox.ro