Numărul cazurilor de hepatită misterioasă la copii, în creștere alarmantă. Ce spun specialiștii OMS

Numărul cazurilor de hepatită misterioasă la copii, în creștere alarmantă. Ce spun specialiștii OMS
Numărul cazurilor de hepatită misterioasă la copii crește în continuare. Deja, la nivel mondial,  numărul îmbolnăvirilor se apropie vertiginos de 500 de cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că a identificat până acum un număr de 348 de cazuri suspecte de hepatită de origine necunoscută. Potrivit OMS, aceste cazuri de hepatită de origine necunoscută au fost detectate în 20 de ţări. Alte 70 de cazuri suspecte, identificate în 13 ţări, aşteaptă să fie confirmate prin teste. Cele mai multe cazuri au apărut în Regatul Unit, unde s-au identificat 160 de pacienţi cu această boală.

După descoperirea primelor 169 de cazuri, OMS a anunţat că virusurile obişnuite care provoacă hepatită virală acută – virusurile hepatitei A, B, C, D şi E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.

Marea Britanie analizează genele copiilor afectaţi

Specialiștii OMS au lansat ipoteza existenței unui adenovirus pentru a explica această boală misterioasă care afectează în principal copiii, relatează AFP.

„Au fost făcute progrese importante în ceea ce priveşte investigaţiile complementare şi perfecţionarea ipotezelor de lucru”, a declarat Philippa Easterbrook, din cadrul Programului mondial al OMS privind hepatita, în cadrul unei conferinţe de presă. Marea Britanie a coordonat un set de studii care analizează genele copiilor afectaţi, răspunsul lor imunitar, viruşi şi alte studii epidemiologice, a mai spus ea.

Boala, favorizată de un adenovirus,  poate fi mortală

În Statele Unite, autorităţile sanitare au declarat vineri ca investighează 109 cazuri similare, dintre care cinci mortale. Alți trei copii au murit şi în Indonezia.

„În prezent, principalele ipoteze rămân cele care implică adenovirusul, luând în considerare şi rolul COVID-19, fie în calitate de coinfecţie, fie ca infecţie anterioară”, a mai spus Easterbrook. Testele efectuate săptămâna trecută au confirmat că aproximativ 70% dintre cazuri au fost pozitive pentru adenovirus, subtipul 41 – asociat în mod normal cu gastroenterita – fiind cel mai frecvent.

Adenovirusurile se propagă în general prin contact direct, prin picături respiratorii şi prin intermediul suprafeţelor, şi provoacă simptome respiratorii, conjunctivită şi tulburări digestive. Testele au arătat și că aproximativ 18% dintre pacienţi au fost pozitivi pentru COVID-19.