Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange s-a căsătorit, miercuri, cu partenera sa din ultimii ani, avocata Stella Moris, în interiorul unei închisori cu regim înalt de securitate. Aici e încarcerat în timp ce se cere extrădarea sa în America, el confruntându-se cu acuzații de spionaj pentru „scurgerea” a sute de mii de documente clasificate drept informații secrete din SUA. Fondat în 2006, WikiLeaks a intrat în atenția internațională în 2010, când a publicat o serie de scurgeri de informații furnizate de analistul de informații al armatei americane Chelsea Manning.
Mireasa nu a putut aduce fotograf la nunta sa
A fost o ceremonie modestă, la care au participat copiii lor și doar 4 invitaţi, doi martori oficiali şi doi gardieni, transmite Reuters. Cuplului i s-au permis șase invitați, între care s-au aflat cei doi frați și tatăl lui Assange.
Moris a declarat că ea și Assange au fost blocați într-o dispută cu Ministerul Justiției și cu autoritățile penitenciare, care i-au respins martorii propuși pentru cununie, pentru că erau jurnaliști. De asemenea, unui fotograf propus i s-a refuzat accesul pentru că lucra pentru presă, deși toți ar fi participat în calitate privată, a adăugat ea.
„Închisoarea afirmă că pozele noastre de la nuntă reprezintă un risc de securitate, deoarece ar putea ajunge pe rețelele de socializare sau în presă, a scris ea. Cât de absurd. Ce fel de amenințare la adresa securității ar putea reprezenta o fotografie de nuntă?”.
Declarație de dragoste: „Este cea mai uimitoare persoană din lume”
Ceremonia s-a desfăşurat miercuri, în perioada în care sunt permise vizite în închisoare, iar după încheierea sa gardienii le-au cerut invitaţilor să părăsească imediat penitenciarul.
După aceea, a urmat petrecerea, în fața închisorii, unde s-au adunat în număr foarte mare susținătorii lui Assange și unde s-a și tăiat tortul de nuntă. Spre deosebire de majoritatea proaspetelor mirese, noua mireasă, avocata Stella Moris a petrecut singură. Soțul ei, Julian Assange, a rămas în închisoarea Belmarsh, unde cei doi tocmai se căsătoriseră, privit de cei doi copii ai lor și de o mână de invitați.
„Sunt foarte fericită şi foarte tristă. Îl iubesc pe Julian din toată inima şi mi-aş dori să fie aici. (…) Este cea mai uimitoare persoană din lume și ar trebui să fie liber. Dar dragostea noastră ne va ajuta să trecem peste”, a declarat Stella Moris din exteriorul porţilor penitenciarului Belmarsh, după ceremonie, conform The Guardian.
Mirii și invitații, îmbrăcați de Vivienne Westwood
Mireasa, avocata Stella Moris, a sosit la închisoare purtând o rochie lila deschis cu corset, lungă până la pământ, creată de Dame Vivienne Westwood și Andreas Kronthaler, și un voal elaborat, brodat cu mesaje de la prieteni, pentru soțul ei.
În timpul ceremoniei, fondatorul WikiLeaks a purtat un kilt creat tot de designerul britanic Vivienne Westwood.
Assange a optat pentru un kilt deoarece familia sa are origini scoțiene. Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că designerul a fost un susținător fervent al lui Assange. Kilt-uri au purtat și invitații, inclusiv cei doi copii minori ai noului cuplu care și-a oficializat relația.
Americanii cer extrădarea lui Julian Assange
Julian Assange este deținut în închisoare în timp ce autoritățile americane încearcă să obțină extrădarea sa pentru a fi judecat pentru 18 capete de acuzare legate de publicarea de către WikiLeaks, în urmă cu mai bine de zece ani, a unor cantități uriașe de documente militare confidențiale și telegrame diplomatice. Australianul în vârstă de 50 de ani se află în închisoarea din sud-estul Londrei încă din 2019. Anterior el a stat timp de 7 ani în sediul Ambasadei Ecuadorului de la Londra.
În timpul şederii la ambasadă el a devenit tatăl a doi copii cu avocata Stella Moris, care este cu 10 ani mai tânără, și pe care a cunoscut-o din 2011 când aceasta a început să facă parte din echipa sa de avocaţi. Relaţia lor a început în 2015.
Sursa foto/ video: The Guardian
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook