Simona Ionescu / Redactor Șef

Nunta câștigătoarei Premiului Nobel pentru Pace. Imagini de necrezut

Nunta câștigătoarei Premiului Nobel pentru Pace. Imagini de necrezut
Malala s-a căsătorit. Cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, cea împușcată în cap de talibani, dezvăluie că ea și partenerul ei s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii care s-a ținut în casa ei din Birmingham.

Nunta câștigătoarei Premiului Nobel pentru Pace a avut loc la aproape un deceniu după ce a fost împușcată în cap de talibani pentru că făcea campanie pentru drepturile fetelor pakistaneze la educație. Malala, în vârstă de 24 de ani, s-a căsătorit cu partenerul ei, Asser Malik. Proaspăta mireasă a împărtășit pe Twitter fotografii din ziua nunții, unde a purtat o frumoasă ținută de mireasă de culoare roz. Ea a zâmbit alături de noul ei soț, care purta o cravată roz asortată.

Asser a fost numit anul trecut director de operațiuni al Pakistan Cricket Board (PCB). Fotografiile postate erau însoțite de textul: „Evenimentul de astăzi marchează o zi prețioasă din viața mea. Asser și cu mine ne-am căsătorit ca să fim parteneri pe viață. Am sărbătorit printr-o o mică ceremonie acasă, în Birmingham, împreună cu familiile noastre. Vă rugăm să ne trimiteți rugăciunile voastre. Suntem încântați să mergem împreună în călătoria care urmează”.

Nu se știe când Malala și Asser și-au început relația, dar soțul ei a postat un mesaj care îi era dedicat, de ziua ei de naștere, în iulie. El a scris: „La mulți ani celei mai uimitoare @Malala”. Postarea avea loc după ce, la începutul acestui an, tatăl Malalei, Ziauddin Yousafzai, a spus că îi va permite să-și aleagă propriul partener. Părinții Malalei nu au avut această șansă. Ei au ajuns un cuplu în urma unei căsătorii aranjate de familiile lor.

Acum câteva luni, Malala nu era sigură că vrea nuntă

Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace și-a exprimat anterior îndoieli cu privire la faptul că se va căsători vreodată. În iunie, ea a spus pentru Vogue: „Încă nu înțeleg de ce oamenii trebuie să se căsătorească.  Dacă vrei să ai o persoană în viața ta, de ce trebuie să semnezi actele de căsătorie, de ce nu poate fi doar un parteneriat?”

La vârsta de 15 ani, Malala a supraviețuit fiind împușcată în cap de un taliban, după ce a făcut campanie pentru educarea fetelor.  De atunci, ea a devenit o imagine globală pentru drepturile femeilor.

Trăind în Marea Britanie de când a fost împușcată în 2012, Malala a absolvit Oxford, a fost alături de cei mai importanți politicieni, dar și de celebrități din întreaga lume. Ea a înființat o fundație axată pe educația fetelor.

Tatăl Malalei povestește despre cum trăiau în Pakistan

Într-un interviu exclusiv pentru MailOnline în urmă cu nouă luni, tatăl Malalei, Ziauddin Yousafzai, în vârstă de 51 de ani, a spus că fiica sa este pe deplin independentă și că ar trebui să-și creeze viața pe care și-o dorește.

„În comunitatea noastră, când o fată împlinește 23 de ani, de obicei este căsătorită până la această vârsta și are puțin de spus în această problemă. Pentru mine, tribul sau casta nu contează deloc. Cred că cel mai important lucru este că aceasta este viața ei. Sunt genul de tată care crede în educația și libertatea copiilor lui. Ea are dreptul să-și aleagă propriul partener sau pe nimeni, depinde doar de ea”, a spus bărbatul.

Familia lor este paștun, o comunitate tradițională și patriarhală din regiunea muntoasă a Pakistanului. Aceasta e cunoscută pentru aranjarea căsătoriilor pentru fete la o vârstă fragedă și faptul că le interzice acestora accesul la educație.

„Am lăsat aceste probleme în seama Malalei. Ea este foarte independentă.  Mă voi simți confortabil cu oricine de care ea este mulțumită. Singurul lucru pe care l-aș spune este că ar trebui să fie cu cineva care îi respectă valorile, libertatea și independența. Cred în înțelepciunea ei.

Malala a fost împușcată în cap în timp ce stătea în autobuzul școlar, după ce i-a sfidat pe talibani continuând să meargă la școală. (…) Le-aș spune părinților că cel mai bun lucru pe care l-ar putea face pentru fiicele lor este să le pună o carte în mâini și să le facă să învețe și că  ceea ce făceau talibanii nu reprezintă adevăratul islam”, a povestit tatăl laureatei Nobel.

Malala este un exemplu pentru alte fet

În mod miraculos, ea a supraviețuit și a fost dusă de urgență în Marea Britanie pentru tratament și recuperare. Povestea a culminat cu Malala care a devenit cel mai tânăr câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2014, la doar 17 ani. Convingerile ei puternice cu privire la egalitatea femeilor au fost insuflate de tatăl ei, fost profesor, care a vorbit public împotriva talibanilor și a încercărilor acestora de a închide școlile de fete.

El a recunoscut în același că idealurile sale sunt „extrem de rare” în comunitatea paștun și că, și atunci când se afla în Pakistan, el va critica căsătoriile forțate și sublinia importanța educației fetelor. Acest lucru însăși Malala l-a remarcat: „Nașterea unei fetițe nu este întotdeauna un motiv de sărbătoare în Pakistan – dar tatăl meu, Ziauddin Yousafzai, a fost hotărât să-mi ofere toate oportunitățile pe care le-ar avea un băiat”.

Malala a absolvit Universitatea Oxford, dar apoi și-a amânat locul la Harvard pentru a se concentra pe gestionarea Fundației Malala împreună cu tatăl ei, o organizație pe care a înființat-o și care lucrează în întreaga lume pentru a implementa programe de educație pentru fete.

Malala și-a petrecut lockdown-ul învățând-o acasă pe mama ei, Toor Pekai, în vârstă de 49 de ani, care urmează cursuri online de engleză. Ea l-a ajutat și pe fratele ei cel mic, Atal, în vârstă de 17 ani, cu temele. Malala mai are un alt frate, Kushal, 21 de ani, care studiază la o universitate din Londra.

Sursa foto: Instagram, Twitter

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre