Simona Ionescu / Redactor Șef

O rețetă franțuzească de tocană de legume care o să vă placă: Ratatouille cu o întorsătură

O rețetă franțuzească de tocană de legume care o să vă placă: Ratatouille cu o întorsătură
Așa cum știți, ratatouille este o tocană de legume tradițională, din regiunea Provence a Franței, originară din Nice. Numele complet al felului de mâncare este ratatouille niçoise.

Oricine poate prepara o tocană de legume, însă rețeta pe care v-o prezentăm astăzi e specială, ratatouille cu o întorsătură. Veți vedea îndată despre ce este vorba. Conform nutriționiștilor, piramida alimentară sau piramida alimentelor sanatoase, ne oferă informații despre cantități şi tipurile de alimente ce trebuie consumate zilnic pentru menținerea sănătății şi pentru prevenirea unor afecţiuni.

În aceasta legumele și zarzavaturile ocupă un loc de cinste. Mai precis, acestea formează baza piramidei, adică  ar trebui să le consumăm, zilnic, pentru a avea o viață sănătoasă.

Ingrediente pentru ratatouille

1 dovlecel galben

1 dovlecel verde

1 vânătă

1 eșalotă

1 roșie mare

3 – 4 căței de usturoi tocați

1 lingură pastă de roșii

4 linguri busuioc tocat

2 – 3 linguri parmezan ras

ulei de masline

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade C. Tocați șalota, roșiile și busuiocul. Folosind un tocător de legume, sau un curățător lat, tăiați dovleceii și vinetele în fâșii lungi și subțiri. Sfat: faceți câțiva pași pe o parte, astfel încât să fie plat și întoarceți-l cu partea plată în jos. Acest lucru vă va oferi mult mai multă stabilitate pentru a felia restul legumelor.

Într-o tigaie rezistentă la cuptor, încălziți puțin ulei de măsline la foc mediu-înalt. Adăugați eșalota, gătiți 1 – 2 minute, până când este parfumată. Reduceți focul la mediu și adăugați roșiile și usturoiul. Gătiți,  amestecând des, timp de aproximativ 5 minute, până când roșiile încep sa elibereze apa. Se adaugă pasta de roșii si puțină apă, sare si piper după gust. Gătiți încă 2 – 3 minute până se îngroașă sosul.

Întindeți apoi sosul uniform pe fundul tigăii. Pornind de la marginile exterioare, începeți să stratificați fâșiile de legume, în picioare, pe lat, mergând spre mijloc. Puteți  stivui feliile pe placa de tăiat în loturi înainte, astfel încât vă va fi mai ușor să stratificați. Acoperiți tigaia cu folie de aluminiu și coaceți la cuptor pentru 30 de minute. Odată ce timpul a expirat, puneți deasupra parmezanul ras, și, lăsând tocana de legume descoperită, mai gătiți încă 5 minute.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olya Sa (@urbansizzle)

Sursa: Instagram / Urbansizzle

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre