Asta cu atât mai mult cu cât, dincolo de neplăcerile imediate cauzate de arsurile solare, acestea contribuie la apariția leziunilor precanceroase sau, mai grav, chiar a cancerului de piele, fiindcă efectul radiațiilor solare asupra pielii este cumulativ de-a lungul vieții. Iată cum îți dai seama cât de grave sunt arsurile solare de care suferi:
- dacă după expunerea la soare apar bule (bășici) pe o suprafață a corpului destul de extinsă;
- după câteva zile acestea persistă și nu dau semne de ameliorare;
- se suprainfectează circumferențial;
- dacă se instaurează febra însoțită de frisoane la câteva zile după apariția bășicilor;
- dacă starea generală este alterată și apar greață, vărsături și dureri de cap
- stări de leșin;
- lipsa urinării;
- stări de confuzii
Tratamente în cazul arsurilor solare
În cazul în care arsurile solare și-au făcut totuși apariția, medicii recomandă câteva măsuri de urgență pentru tratarea arsurilor solare:
- dacă apar bule, nu le sparge pentru că se pot suprainfecta;
- fă dușuri reci sau aplică comprese niște reci direct pe zonele afectate;
- după expunerea la soare, folosește produse special concepute sau loțiuni de corp hidratante;
- hidratează-te corespunzător pe tot parcursul expunerii la soare, avertizează medicii dermatologi de la Sanador.
Cum evităm arsurile solare
Bronzul este metoda naturală prin care organismul se apară de radiațiile UV. Melanina, pigmentul responsabil pentru bronz, este produs de melanocite (n.r. celule ale pielii) atunci când ne expunem pielea la soare. Melanina absoarbe radiațiile UV și acționează precum o loțiune de plaja naturala. Însă atunci când radiațiile UV sunt prea puternice, sistemul de apărare al organismului este copleșit și se produce o reacție toxică, în urma căreia apare arsura solară.
Potrivit specialiștilor, este recomandat să ne expunem pielea la soare dimineața și seara, atunci când radiațiile UV sunt la intensitate moderată sau mică. De pilda, pe timpul verii, în intervalul orar 10.00-16.00, radiațiile înregistrează o intensitate sporită, de aceea este bine să evităm expunerea la soare în acest interval.
Se recomandă, în sezonul cald, să folosim zilnic produse cosmetice cu factor SPF. Astfel se reduce riscul de arsuri solare, precum și riscul de cancer de piele. În zilele în care nu stăm la soare, însă ne expunem pe perioade limitate cum ar fi mersul de acasă la birou și înapoi, putem folosi o loțiune cu factor de protecție 30 sau chiar 50, pe care să o aplicăm cu 30 de minute înainte de a ieși din casă.
Factor de protecție 100 pentru pielea sensibilă
De asemenea, femeile pot apela și la produsele de make-up cu factor de protecție. În zilele de vacanță, în care mergem la plaja, e obligatorie loțiunea de plajă cu SPF mare, pe care trebuie să o reaplicăm o dată la câteva ore sau după ce ne îmbăiem.
În cazul persoanelor care suferă de vitiligo sau au pielea exagerat de albă, medicii recomandă aplicarea unei loțiuni de protecție cu factor SPF 100.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook