Ovidiu Iuliu Moldovan, actorul adulat pe scenă și în filme, a murit singur și trist

Ovidiu Iuliu Moldovan, actorul adulat pe scenă și în filme, a murit singur și trist
Ovidiu Iuliu Moldovan părea un om puternic. Dar viața lui nu a fost prea ușoară. Admirat ca un actor genial și adulat de femei, a murit însingurat și trist.

Ovidiu Iuliu Moldovan ar fi împlinit 80 de ani, pe 1 ianuarie. Însă, s-a stins, răpus de boli și de tristețe, în 2008. A murit măcinat de ciroză, dar nici măcar fratele lui nu a știut că este bolnav. S-a izolat de toți.

Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat de-a lungul vremii în peste 40 de filme și a făcut roluri memorabile.

Ovidiu Iuliu Moldovan, actorul adulat pe scenă și în filme, a murit singur și trist

Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat pe Caligula și pe Regele Lear și recita din poezia lui Eminescu. Pe scenă, era sublim. Chipeș, cu o voce puternică, expresiv, părea puternic, dar nu a fost.

În viața privată, era curtat de cele mai frumoase femei. A avut parte de iubiri pătimașe, dar se pare că nici una nu l-a convins să renunțe la celibat. Nu și-a dorit nevastă, dar și-ar fi dorit copii. Conform apropiaților, cea mai mare neîmplinire a sa a fost faptul că nu a avut urmași. A trăit, până la sfârșitul vieții, singuratic și trist.

Era un om sensibil, iar după spusele lui, se datora traumelor din copilărie. Viața marelui actor a fost marcată de pierderea prematură a tatălui său, care a fost luat prizonier în război, apoi a dispărut în împrejurări misterioase. Mama actorului nu a încetat să-și aștepte soțul. “Copilăria mea traumatizată de întâmplarea din 1944 mi-a marcat pe viaţă caracterul, sensibilitatea, temperamentul. Sunt predispus spre melancolie şi însingurare“, spunea actorul într-un interviu vechi.

Voia să devină medic

În copilărie și adolescență, Ovidiu Iuliu Moldovan și-a dorit să devină medic. Dar în ultimul an de liceu își schimbă toate planurile. Văzuse piesa de teatru ”Domnişoara Nastasia” care l-a tulburat. ”Cred că am văzut spectacolul de 20 de ori! Atunci am hotărât să fiu şi eu actor”, mărturisea Ovidiu Iuliu Moldovan.

A dat examen de admitere la teatru și a fost admis. I-a avut colegi de generație pe Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Florina Cercel, Ion Caramitru, Virgil Ogăşanu.

Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat de-a lungul vremii în peste 40 de filme și a făcut roluri memorabile în ”Profetul, aurul și ardelenii”, ”Artista, aurul și ardelenii”, ”Pruncul, petrolul și ardelenii”, ”Misterele Bucureștilor”, ”Masca de argint”.

Ultima apariție pe scenă a fost alături de Valeria Seciu și de Ion Caramitru. Era pe 15 ianuarie 2008, în cadrul unui recital de poezie, desfășurat pe scena Teatrului Național din București. Ovidiu Iuliu Moldovan avea să înceteze din viață două luni mai târziu, pe 12 martie 2008, la vârsta de 66 de ani.

A refuzat să mai joace în filme

Moartea mamei sale, în 1995, i-a sfâşiat inima și l-a determinat să se retragă. Nu a mai jucat în filme. A apărut doar în spectacole de teatru şi poezie. Era atât de retras din viața publică încât nimeni nu a știut că are ciroză. Artistul mai avea un frate vitreg, dar nici acesta nu a știut că este atât de bolnav. După moartea mamei sale nici cu aceasta nu a mai ținut legatura.

În ultima parte a vieții sale, Ovidiu Iuliu Moldovan era măcinat de suferință și își ducea existența dintr-o pensie infimă. Mare parte din bani îi cheltuia pe tratamente, dar numai el știa cum se descurca. UNITER a suportat costurile funeraliilor marelui actor.

Recomandarile noastre