Rămas Bun, Ion Caramitru! Marele actor a pierdut lupta cu viața

Rămas Bun, Ion Caramitru! Marele actor a pierdut lupta cu viața
79 de ani a stat printre noi, astăzi a plecat la Ceruri. Colegii artistului sunt șocați.

Veste tristă pentru toți românii. Ion Caramitru a plecat la cele veșnice. România e în lacrimi.

Rămas Bun, Ion Caramitru! Marele actor a pierdut lupta cu viața

„În noaptea aceasta o să dorm puţin, dar fericit…”, spunea Ion Caramitru. Și a adormit… Pentru totdeauna…  Ion Caramitru a plecat lângă marii săi colegi din Generația de Aur. Actor de teatru și film, dar și regizor și politician, Ion Caramitru a fost una dintre marile valori ale României. De asemenea, acesta a fost ministru al Culturii în perioada anilor 1996-2000. În luna august a fost depistat cu o infecție în sânge și internat la Spitalul Elias din București. Din nefericire, tot efortul medicilor a fost în zadar.

Nu a vrut să fie actor

Marele actor a fost de naționalitate aromână, iar în adolescență a fost campion de juniori la atletism. Surprinzător pentru toți, Caramitru nu a vrut să devină actor. “ În anul în care am dat la facultate, cursurile de regie erau deschise.

Dar, cu mai puţin de două luni înaintea examenului, a fost anunţată închiderea lor pentru un an de zile. Sfătuindu-mă cu cei care mă pregăteau şi cu prietenii mei, am căzut de-acord că eu eram pregătit să dau şi la Litere. Și, cum la Teatru se dădea înainte (probele eliminatorii se dau înainte şi acum), am dat la Actorie”, a mărturisit el într-un interviu mai vechi oferit postului de radio România Actualități.

 Nu și-a sărbătorit niciodată ziua de naștere

Adora sărbătoarea sfântului Ion, dar ziua de naștere o considera ca pe oricare altă zi. ”De-a lungul anilor așa am făcut mereu. Probabil vor veni băieții mei să mă viziteze, dar nu mă sărbătoresc de ziua de naștere, de principiu”, a declarat el în trecut pentru Agerpres.

Ion Caramitru a fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și are trei copii. Andrei este director de multinațională, Ștefan este cântăreț în trupa rock “The Lefters”, iar Matei este un cunoscut inginer de sunet.

Distincții primite

Pentru toată cariera sa, Ion Caramitru a primit multe premii și distincții. În 1995 a primit de la Regina Elisabeta a II-a titlul de Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic. De asemenea, în Franța, în 1997 a devenit și Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor (Franţa 1997). În anul 2000 i-a fost înmânat Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce. De asemenea, Caramitru a primit și Crucea Casei Regale a României.

În anul 2017, acestuia i-au fost înmânate alte trei mari distincții: Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler și Ordinul Soarelui Răsare, înmânat de ambasadorul Japoniei la Bucureşti. Și tot în 2017 a devenit cetățean de onoare al Bucureștiului. De asemenea, este cetățean de onoare al municipiului Ploiești dar și Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” (Iaşi, 2008).

Sursă foto: prosport, edupedu