Actrița Valeria Gagealov a murit la spitalul Elias

Actrița Valeria Gagealov a murit la spitalul Elias
Actrița Valeria Gagealov a murit în această dimineaţă. A răpus-o Covid-19.

Actrița Valeria Gagealov a murit în această dimineaţă (9 februarie), la Spitalul Elias din Bucureşti, la vârsta de 89 de ani. Era internată din 2 februarie, în stare gravă. S-a stins discret, așa cum a trăit în ultimii săi ani de viață. A fost răpusă de COVID-19. Odihnă veșnică!

Actrița Valeria Gagealov a murit

Actrița Valeria Gagealov face parte din Generația de Aur a teatrului și filmului românesc alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma și Olga Tudorache.

O femeie frumoasă, distinsă, educată. La 24 de ani, a jucat într-un film de referință a cinematografiei românești, ”Moara cu noroc”. Însă rolurile în filme au fost puține, din motive pe care nu le cunoaștem.

Când s-a pus problema cine să prezinte Festivalul ”Cerbul de Aur” de la Brașov, a fost preferată. Erau prezente multe vedete internaționale, vedeau și străinii acest festival. Trebuia cineva plăcut, distins și competent.

Valeria Gagealov (Gagialov) a prezentat gala din 1969, împreună cu Andrei Magheru. S-au potrivit atât de bine, încât s-au apropiat, apoi s-au căsătorit.

Andrei Magheru, realizator de emisiuni în TVR. Secretar de stat în Ministerul Culturii, ambasadorul României la Paris, după 1989. Desigur, a fost însoțit de distinsa sa soție Valeria Gagealov.

Actrița Valeria Gagealov, 50 de ani pe scenă

Dacă regizorii de film nu au distribuit-o, Valeria Gagealov (Gagialov) a avut o carieră remarcabilă la Teatrul Naţional, unde a activat între 1954 şi 2004.

Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București.

Memorabile sunt rolurile din Oameni și șoareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa Camera de alături de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983.

De asemnea, vocea Valeriei Gagealov a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic. Era inconfundabilă.

Valeria Gagealov, răsplătită

Activitatea actriței Valeria Gagealov a fost răsplătită.

  • Distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului” (2004)
  • Începând cu anul 2001 este societară de onoare a Teatrului Național din București.
  • A fost decorată în februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

Anne şi Kirk Douglas au avut un mariaj de 66 de ani

De ce a murit Bogdan Stanoevici