Actorul Constantin Codrescu a suferit drame cumplite din pricina părinților

Actorul Constantin Codrescu a suferit drame cumplite din pricina părinților
Constantin Codrescu este considerat unul dintre cei mai mari actori din istoria teatrului şi filmului românesc. Doar apropiații știau cât de mult a suferit din pricina părinților. Pe scenă ori în filme era impecabil.

Constantin Codrescu a fost căsătorit cu două dintre cele mai frumoase actrițe ale vremii, Marga Barbu și Valeria Gagealov. De-a lungul carierei sale, a jucat în peste 40 de filme și 80 de piese de teatru, alături de alți mari actori din Generația de Aur.

Actorul Constantin Codrescu a plecat definitiv din București

Constantin Codrescu a împlinit 90 de ani, dar sigurele vești despre actorul din ”Masca de argint” sunt puține. Actorul a plecat definitiv din București și locuiește în provincie. A lăsat în urmă Capitala, prea scumpă pentru un pensionar. Stă la țară, într-o căsuță modestă, cu două camere, dar este mulțumit că a scăpat de răutatea oamenilor. S-a retras la Ghermanești, Snagov.

Actorul Constantin Codrescu a devenit celebru pentru rolurile din filmul „Pistruiatul”, ”Masca de argint” (1985), ”Totul se plăteşte” (1987), ”Magnatul” (2004) și multe altele. Ani de zile a jucat pe scena Teatrului Mic, fiind una din marile vedete. Este considerat unul dintre cei mai buni actori ai tuturor timpurilor.

Constantin Codrescu a suferit din pricina părinților

”Am avut un înger care ne-a vegheat”, a mărturisit la un moment dat Constantin Codrescu. Puţini ştiu că, de-a lungul vieţii, actorul Constantin Codrescu a suferit mult din pricina părinților.

În anii ’50 a fost însurat cu una dintre cele mai frumoase doamne ale scenei româneşti, Valeria Gagealov.

„N-a fost uşor. Erau destui împotriva noastră. Dar am avut un înger care ne-a vegheat. Ca să ajung la el trebuie să vă povestesc ceva mai întâi. Era o noapte întunecoasă, sfârşit de septembrie. Unul dintre băieţii lui Zelea Codreanu, cunoştinţă a tatei din tinereţe, de la Huşi, i-a oferit acestuia găzduire pentru ceva vreme. Tata dormea într-o cămăruţă din mansarda unui vechi imobil situat în zona Piaţa Romană.

Un ţânţar l-a înţepat şi s-a trezit din somn. Un zgomot ciudat venea din curtea casei şi a privit pe fereastră. În mijlocul curţii trona un tei bătrân, iar printre crengile lui tata a zărit o maşină în dreptul porţii.

Câteva siluete s-au furişat în curte, destul ca tata să înţeleagă că ceva nu e în ordine. Speriat, a urcat repede în pod, unde soţia gazdei, pictor fiind, depozitase un mare număr de tablouri, unele de mari dimensiuni. În spatele acestora s-a ascuns tata. Icneli, tropăieli, înjurături, vorbe neînţelese, apoi paşi care plecau şi într-un final portiere trântite cu furie. Tăcerea care a urmat l-a îndemnat pe tata să se gândească cine l-a ajutat. Dacă acel ţânţar nu l-ar fi înţepat, tata ar fi fost ridicat. Răspunsul lui când l-am întrebat cine l-a salvat a fost: un înger”, a povestit actorul într-un din puținele interviuri.

Mama actorului i-a otrăvit soția

”Tot un înger a venit şi în altă noapte şi a atenţionat-o pe mătuşa mea, Pena, soţia fratelui mamei, sub chipul tatălui plecat spre stele al soţiei mele de atunci, Valeria. Acesta îi striga mătuşii: «Salvaţi pe fiica mea! A fost otrăvită cu mătrăgună, boz şi sticlă pisată!» În iarna anului 1951, mama era convinsă că, prin căsătoria mea, a pierdut susţinerea morală şi materială într-o perioadă de restrişte a familiei noastre.

Teroarea exercitată de organele de represiune au declanşat un dezechilibru grav în mintea şi sufletul mamei. A devenit o fiinţă labilă, nesigură, care a început să caute în afara familiei soluţii salvatoare, inspirate de spirite vrăjmaşe. A intrat în legătură cu o ţigancă vrăjitoare, iar răul inconştient a căzut ca un trăsnet asupra sufletului şi trupului firav al soţiei mele, Valeria. Mintea bolnavă a mamei o socotea unica vinovată a îndepărtării mele de familie.

În dimineaţa următoare visului mătuşii, aceasta a venit disperată în camera noastră şi ne-a relatat visul. Când i-am arătat fotografia tatălui Valeriei a rămas interzisă. L-a recunoscut. Aşa am înţeles de unde dureri în zona stomacului, pierderi de cunoştinţă însoţite de leşinuri. Analizele nu explicau vreo cauză a degradării organismului soţiei mele. După vis, medicii abia atunci au înţeles adevărata cauză a bolii care părea imposibil de diagnosticat.

Tot după vis am aflat că mama, când eu lipseam de acasă îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate. În inconştienţa ei credea că acestea vor duce la o despărţire între mine şi soţia mea. Furia, revolta, disperarea, m-au adus în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată. Intervenţia fratelui meu m-a oprit. A doua zi, ca şi cum a ieşit de sub vrajă, mama şi-a cerut iertare. Valeria a fost salvată, dar a apărut o singurătate în doi care a dus la despărţire”, a povestit Constantin Codrescu pentru lumeabuna.ro.

Recomandarile noastre