Pandemia nu s-a terminat. Valul 7 ne poate lovi la sfârșitul lui octombrie

Pandemia nu s-a terminat. Valul 7 ne poate lovi la sfârșitul lui octombrie
Toți românii speră că pandemia și-a oprit evoluția, dar medicul Octavian Jurma susține contrariul. Iată ce ar putea să ne aștepte curând.

În curând ne putem confrunta cu valul 7, spune specialistul Octavian Jurma care nu le dă românilor vești prea bune.

Pandemia nu s-a terminat. Valul 7 ne poate lovi la sfârșitul lui octombrie

Octavian Jurma anunţă când vine valul 7 de COVID-19 în România. Specialistul spune că am ieșit oficial din valul 6 abia săptămâna trecută, dar nu dă vești bune, precizând că valul următorul poate veni la sfârșitul acestei luni sau la începutul lui noiembrie. Mai ales că au început deja primele semne de platou la nivelul internărilor.

„E posibil să asistăm la tranziţia către un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an”

„Nu trebuie să uităm că valul 6 este doar primul val de vară prin care a trecut România de la debutul pandemiei. Ieşirea timpurie din valul 6 lasă loc pentru un val de toamnă şi e posibil să asistăm la tranziţia către un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an.

Valul 6 este cel mai lent dintre ultimele 4 valuri dar se incadreaza in cele 3 luni tipice (80-90 zile) ale unui val COVID-19. Avem deja primele semne de platou la nivelul internărilor care și în acest val scad mai lent decât numărul de cazuri noi.

„Valul 7 poate debuta în funcție de momentul în care versiunile dominante din noile generații vor ajunge în țară”

Ca număr total de cazuri, valul 6 a acumulat oficial aproximativ 350,000 de cazuri noi, aproape identic cu valul 3-Alpha, dar la un număr mult mai scăzut de teste (1.8 milioane teste rapide si PCR în valul 6 față de 4.2 milioane în valul 3). Valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie sau începutul noiembrie în funcție de momentul în care versiunile dominante din noile generații vor ajunge în țară.

Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 si BA.2.75.2 sunt cele mai infecțioase in acest moment. Însă la nivel global asistam la un fenomen unic de convergenta spre anumite mutații avantajoase, dublată de o divergență care produce numeroase variante într-un timp tot mai scurt.

„Putem spera ca valul 7 să fie mai blând decât valul 6”

Dintre noile generații de viruși, până acum doar versiunile BA.2.75 „Centaurus” si BA.4.6 au fost confirmate în România în august.

În acest context putem spera ca următorul val să fie mai blând decât valul 6, însă trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care cel mai important val al anului 2022 să fie cel care urmează, respectiv un val de toamnă/iarnă.”, a spus medicul într-o postare pe Facebook.