Părinții să fie pe fază. Simptomele COVID-19 în cazul copiilor

Părinții să fie pe fază. Simptomele COVID-19 în cazul copiilor
167 de copii sunt internați în spitalele din România, cu COVID-19. Nouă dintre aceștia sunt la Terapie Intensivă. Așa că nu este de glumă, iar părinții ar trebui să fie atenți la simptome.

Părinții și bunicii vor observa imediat dacă micuții lor au simpotome de îmbolnăvire cu COVID-19. Sunt trei semne clare de îngrijorare.

Simptomele COVID-19 în cazul copiilor

Simptomele variază, în primul rând în funcție de vârstă, însă există trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți, spune medicul pediatru Mihai Craiu. El a explicat, într-un interviu pentru HotNews.ro, ce trebuie să facă părinții în cazul în care observă la copiii lor primele simptome ale bolii.

Mihai Craiu, medic primar pediatrie, a explicat că nu există un tipar al manifestării bolii COVID la copii. Însă majoritatea, indiferent de vârstă, au febră.

În ceea ce privește severitatea bolii, medicul pediatru afirmă că se observă modificări doar în cazul copiilor care au boli cornice. Sau au probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant.

Mihai Craiu, medic primar pediatrie, a explicat că nu există un tipar al manifestării bolii COVID la copii. Însă majoritatea, indiferent de vârstă, au febră.

Cum debutează boala la copii?

Simptomele sunt variabile, în primul rând în funcție de vârstă. Sunt copii care au doar manifestări digestive, fără pneumonie. La Primiri Urgențe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală. Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță, explică medicul Mihai Craiu. Cei mai mulți copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice.

Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie . Dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedent. Atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate.

Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general. Pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil – nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră.

Trei repere majore pentru părinți

  • Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul copilului reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu copilul la spital, în cea de a doua zi.
  • Al doilea semn este frecvența respiratory. Când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.
  • Al treilea semn este deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.

Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinți să meargă cu copilul la spital. Sursa: hotnews.ro