Gutuile sunt din belșug în această toamnă. Mirosul acestor fructe de toamnă, ne duce cu gândul la bunici și la bunătățurile din bucătările lor. Cine vrea să savureze peltea de gutui poate să o facă acasă.

Peltea (jeleu) de gutui. Rețeta bunicii

Este atât de bună pelteaua de gutui! Și ușor de preparat. O rețetă de sezon.

Ingrediente

  • 2 kg gutui
  • 1 litru de apă
  • 800 gr zahăr

Mod de preparare

  • Spălăm gutuile și le tăiem sferturi cu tot cu căsuțele semințelor fiindcă au foarte multă pectină ce vă ajută la închegarea jeleului. Adăugăm apa cât să acopere gutuile.
  • Fierbem până când se înmoaie gutuile și strecurăm zeama obținută printr-o sită deasă sau prin tifon.
  • Adăugam zahărul în compoziția rezultată. În mod normal, la 1 litru de apă, punem 1 litru de zeamă de gutui. Dacă vă place mai acrișor, reduceți cantitatea de zahăr.
  • Fierbem până când pelteaua este legată. Facem proba scoțând pe o farfuriuță o picătură de peltea. Dacă aceasta se încheagă,  atunci pelteaua este gata. Dacă picătura se întinde pe farfurie, înseamnă că mai necesită fierbere.
  • Turnăm pelteaua fierbinte în borcane. NU itați să puneți sub borcane niște cuție, ca să preia căldura și borcnele nu se vor sparge! Sursa și foto: caietulcuretete.com

Mânânci cu poftă dacă ai tacâmuri potrivite. Cum le alegi

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp