Bucurați-vă de fructele de toamnă! Sunt pline de vitaminte și de arome. Gutuia reprezintă o sursă bogată în zinc, sulf, sodiu şi fibre dietetice, dar şi în fitonutrienti. Ajută la refacerea pielii după expunerea la razele ultraviolete.

Este un aliat ideal în curele de slăbire. Ajută la reglarea nivelului de colesterol, dar şi la digestie. Are proprietăţi analgezice, emoliente, diuretice şi antiinflamatorii. Previne reacţiile alergice şi scade tensiunea ateriala. Stimulează şi sistemul cardio-o vascular.

Gutuia miroase amețitor, iar fiecare feliuță este o bucurie pentru oricine. Dacă vă plac gutuile, le puteți avea și la iarnă, ca gem sau dulceață.

Dulceață de gutui. Rețeta de la bunica

Bunicile noastre parfumau gutuile cu scorțișoară.

Ingrediente

  • 2 kg gutui
  • 1 kg zahăr
  • Scorţişoară
  • 10 nuci
  • 2 căni apă.

Mod de preparare

  • Pui zahărul cu apa pe foc şi legi un sirop dens.
  • Speli fructele, le dai pe răzătoare şi le pui în sirop.
  • Laşi pe marginea plitei 15 minute, apoi pui cratiţa pe foc viu.
  • Parfumezi cu scorţişoară, fierbi câteva nuci tocate mărunt odată cu gutuile, opreşti focul când dulceaţa face spump şi fierbe forfotit.
  • Laşi să se răcorească până a doua zi, după care pui cu linguriţa dulceaţa în borcane şi legi cu celofan. Păstrezi în cămara bine aerisită.

Gem de gutui cu nuci și lămâie, un deliciu al toamnei

Gutuile, fructe specifice acestui sezon se pot transforma cu ușurință într-un gem delicios, iar dacă adaugi nuci și lămâi vei obține un desert savuros

Ingrediente

  • 1,2 kilograme de gutui cântărite după scoaterea cotorului cu seminţe
  • 600 de grame de zahăr
  • 150 de mililitri de apă
  • 200 de grame de miez de nucă
  • o lămâie

Mod de preparare

  • Pentru început, va trebui să speli bine gutuile și să le tai pe jumătate, apoi scoate cotoarele şi seminţele şi dă-le prin răzătoarea mare, după care le amestecăm cu zahărul şi apa.
  • Lasă-le la fiert, iar apoi adaugă nuca şi lămâia tăiată felii sau cubuleţe, până ajung la consistența dorită și lasă sirop.
  • De îndată ce sunt gata, lasă-le la răcorit, apoi, pune gemul în borcane spălate şi uscate foarte bine, și închide-le ermetic.
  • Ai mare grijă, nu trebuie să lași foarte mult timp la fiert, pentru că riști să distrugi astfel vitaminele din fructe.
Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp