Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericol de otrăvire. ”Schelete în dulap” în industria frumuseții. Cum să vă feriți

Pericol de otrăvire. ”Schelete în dulap” în industria frumuseții. Cum să vă feriți
Cele mai multe cosmetice de pe piață sunt pline de chimicale periculoase. E și greu să îți dai seama, deseori totul e impecabil și colorat ambalat, imaginea îți fură ochii. Iar apoi, cremele și produsele miros așa de frumos. Ideea e că, în loc să înfrumusețeze, cum promit, acestea urâțesc și îmbolnăvesc, garantat, pe termen lung. Asta deoarece, contrar a ceea ce am fi dispuși să credem, impactul lor nu e doar asupra pielii, ci asupra întregului corp.

În componența cremelor, a rujurilor sau a fardurilor, dar și a săpunurilor și produselor de îngrijire personală, se regăsesc deseori substanțe chimice nesănătoase. Acestea trec de piele, ajung în sistemul circulator și în organe, perturbă echilibrul hormonal, cresc riscul de apariție a cancerului sau al altor boli periculoase, nu numai de piele.

În ziua de azi produse cosmetice de îngrijire și înfrumusețare folosesc deopotrivă femeile și bărbații. Dar tinerele femei sunt cele care le accesează în cea mai mare cantitate. Pornind de la acest considerent, cercetătorii de la Berkeley University of California au realizat un studiu menit să tragă semnalul de alarmă.

Ei au descoperit, bunăoară, că acestea nu se uită la etichete, astfel că, de cele mai multe ori, au produse ieftine, non-organice, pline de substanțe chimice dăunătoare.  După numai trei zile de ”pauză” de la cosmeticele uzuale, cantitatea de substanțe toxice din organismul celor 100 de fete care au participat la studiu, s-a redus aproape cu jumătate.

La cererea Dr. Kim Harley, autorul studiului, tinerele au înlocuit cosmeticele obișnuite cu unele organice, fără ftalați, parabeni, triclosan și oxybenzone, substanțe utilizate pe scară largă în produsele de îngrijire personală. Studii medicale au demonstrat că aceste substanțe schimbă nivelul hormonal în rândul tinerelor femei, iar studii realizate pe animale au arătat că aceste chimicale interferează inclusive cu sistemul endocrin.

Cuvinte de groază: ftalați, parabeni, triclosan și oxybenzone

Studiul realizat la University of California a analizat mostre de urină de la cele 100 de adolescente participante, înainte și după cele trei zile în care au folosit cosmetice organice. Cercetătorii au fost uimiți să constate că nivelul unei substanțe utilizate în mod obișnuit în parfumuri, ftalat de dietil, a scăzut cu 27 % după cele trei zile de ”pauză” de la cosmeticele lor obișnuite.

Mai mult, nivelurile altor două substanțe folosite drept conservanți de arome – metil și propil paraben – a scăzut cu 44 și 45 %.  Și nivelurile triclosanului – substanță folosită în spăunuri și anumiet paste de dinți  – precum și al benzofenonei-3 (Oxybenzone, care se găsește în cremele cu protecție solară), au scăzut cu 36 %.

Studiul a fost publicat în revista Environmental Health Perspectives, și a fost înaintat autorităților americane cu propunerea de a se restricționa folosirea chimicalelor nocive, pe scară largă.

”Unul dintre scopurile studiului nostru a fost de a-i conștientiza pe participanți  în legătură cu produsele chimice din produsele de zi cu zi. Ei au văzut  că, după doar trei zile, nivelurile substanțelor periculoase din corp le-au scăzut, ceea ce le-a arătat că pot fi mai sănătoși prin acțiuni simple, cum ar fi alegerea produselor cu mai puține substanțe chimice, care chiar fac diferența”, a declarat Maritza Cárdenas, coautor al studiului publicat de Berkeley.

Până la restricționarea oficială a cosmeticelor ”otrăvite”, sfatul specialiștilor e să citiți etichetele fiecărui produs cumpărat, iar dacă întâlniți cuvintele ”de groază” – ftalați, parabeni, triclosan și oxybenzone, să renunțați la produs.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre