”Peştişorul de aur“ din acvariu, un prieten perfect pentru cei mici

”Peştişorul de aur“ din acvariu, un prieten perfect pentru cei mici
Peştişorul auriu, numit şi carasul ornamental sau Goldfish, este un prieten perfect atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Nu este greu de întreţinut.

Peştişorul auriu, numit şi carasul ornamental sau Goldfish, tăcut şi inteligent, poate deveni un adevărat prieten.

”Peştişorul de aur“ din acvariu, un prieten perfect

Un peştişor ca animal de companie poate să-ţi aducă beneficii atât în plan emoţional, cât şi fizic. Oamenii e știință spun că atunci când te uiţi la un peştişor în acvariu, devii mult mai relaxat şi mai destins.

Carasul ornamental îşi are originile în China şi a fost introdus prima dată în ţinutul englezilor, în secolul al XVIII-lea. De atunci, acest tip de peşte a câştigat rapid în popularitate, fiind iubit atât de copii, cât şi de adulţii de toate vârstele.

Un mit destul de răspândit spune că acest peştişor auriu nu ar creşte mai mare şi nu ar supravieţui mai mult de câţiva ani. Realitatea arată că această specie poate avea până la 40 cm şi poate trăi chiar şi 25 de ani!

Aceste vertebrate au abilitatea de a se recunoaşte pe ele însele şi pe ceilalţi, dar şi de a capta informaţia prin organul lor auditiv. Trăiesc în comunităţi sociale şi pot „învăţa“ de la ceilalţi peşti. De altfel, peştii sunt capabili să memoreze interacţiunea socială cu alţii ca ei şi îşi pot arăta afecţiunea, atingându-se unii de ceilalţi.

Spre deosebire de alte animale de companie, peştii sunt prietenii tăcuţi, care îţi diminuează stresul doar privindu-le „dansul“ şi plimbările în acvariu.

Cei mici care aleg să aibă peştişori ca prieteni necuvântători pot învăţa ce este responsabilitatea şi cum să fie atenţi la nevoile celor din jur, oricât de „mici“ ar fi. Peştele, ca animal de companie, nu este pretenţios, iar acest lucru îi poate face pe copii să fie mai implicaţi atunci când, de exemplu, îi dau să mănânce. Deşi este un subiect delicat, moartea unui peştişor le poate arăta copiilor că acest lucru face parte din ciclul vieţii.

Peștișorul de aur. Ce acvariu alegi

Nu este recomandat să ai un acvariu de tip bol, ci unul dreptunghiular, pentru că peştişorul auriu are nevoie de spaţiu, mai ales că va creşte ca mărime. În plus, un acvariu dreptunghiular este mai încăpător, aşa că poţi monta filtru pentru oxigen, vital pentru peşti.  Goldfish este un peşte de apă rece, care are nevoie de o temperatură cuprinsă între 10 şi 21 de grade Celsius, aşa că nu este voie de un încălzitor de acvariu.

În acvariu, se recomandă iluminarea artificială. Aceasta le asigură un tipar normal de zi şi de noapte. Cu alte cuvinte, este suficient un ciclu între opt şi 10 ore luminoase pe zi, cu stingerea iluminatului artificial noaptea. De altfel, poţi ţine un peştişor auriu fie în pereche, fie într-un grup de peşti.

Peștișorul de aur. Cum îl hrăneşti

Este recomandat să hrăneşti un peştişor atât cât poate să mănânce între două şi cinci minute, deoarece mâncarea rămasă nu va face decât să polueze apa din acvariu. Dacă nu eşti sigur de cantitate, începe puţin câte puţin, crescând treptat porţia dacă mai este nevoie. Poţi hrăni Goldfish cu lăptucă, spanac şi plante acvatice tocate mărunt.


Surpriza incredibilă pe care i-a făcut-o Elena Udrea fiicei sale, de ziua ei. Prietenii au fost șocați

Recomandarile noastre