Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea “Casei cu stafii”. Nimeni nu o vrea

Povestea “Casei cu stafii”. Nimeni nu o vrea
O vilă frumoasă din Brăila are o poveste ciudată. I se spune ”Casa cu stafii” și nu vrea nimeni să o cumpere. Ar valora 600.000 de euro.

O clădire impresionantă din Brăila a fost scoasă la vânzare la sfârșitul anului trecut. Este monument istoric și a fost evaluată la un milion de euro, dar între timp prețul a scăzut pentru că nu se găsește un cumpărător. I se spune ”Casa cu stafii” pentru că imobilul are o poveste stranie.

Povestea “Casei cu stafii”

Povestea spune că imobilul a fost construit de un bogat exportator de cereale din Brăila, Jean Troianos. Era un grec împătimit de vânătoare şi de cursele de cai.

Afaceristul era de vreo 60 de ani când a plecat la vânătoare în Bărăgan. Era iarnă și a fost surpins de o vijelie puternică. S-ar fi adăpostit în casa unui ţăran, care avea o fiică, Voica, frumoasă cum nu mai văzuse grecul în toată viaţa lui.

Bogătaşul se îndrăgosteşte nebuneşte de copilă şi îi construieşte faimoasa casă din inima Brăilei. Într-o seară, vine mai devreme de la vânătoare şi îşi găseşte soţia în braţele unei slugi, nimeni altul decât grăjdarul casei. Holteiului nu i-a făcut nimic, însă pe Voica a împuşcat-o. Grecul a plecat după această faptă în țara lui. Oamenii vremii, în special slugile, povesteau că Voica ar fi fost îngropată în beciul casei, iar noaptea apărea ca o fantomă care speria pe toată lumea.

Casa nu ”se lasă” locuită

Casa şi-ar fi schimbat de mai multe ori proprietarii pentru că, se spune, nu se lăsa să fie locuită. Slugile casei povesteau întâmplări tulburătoare despre fantoma Voicăi și îi înspăimânta pe locatari. Pe vremea ocupaţiei sovietice, Casa Troianos a fost locuită de ruşi, iar după 1957 a fost transformată în azil de bătrâni.

În anul 1985, pe când era renovată şi consolidată, muncitorii au găsit scheletul unei femei de circa 30 de ani, îngropat în zidul de la subsol al casei. Craniul femeii avea o gaură de glonţ.

Poveștile s-au înmulțit pentru că aici bătrânii mureau des, iar bocetele fantomei păreau mai multe. Bătrânii de la azil povesteau că auzeau, în puterea nopţii, tânguielile femeii ucise şi paşii fantomei pe holurile pustii.

”Casa cu stafii” a fost scoasă la vânzare

După căderea comunismului, “Casa cu stafii” a fost revendicată de o familie din Elveţia, urmaşii afaceristului Jean Troianos, care, ulterior, a dobândit-o în instanţă. O casă de avocatură din Bucureşti reprezintă interesele acestei familii, iar în prezent se ocupă de vânzarea imobilului, preţul care figurează pe site-urile de specialitate fiind 600.000 euro, scrie obiectivbr.ro.

Proprietatea se află în zona Centrului istoric al Brăilei. “Casa Jean Troianos” a fost construită în jurul anului 1900. Inițial, a fost evaluată la un milion de euro, apoi prețul de vânzare a coborât la 600.000 de euro. Clădirea monument istoric a ajuns o ruină, după ce i s-au pus geamuri termopan, pe vremea când era azil. În ultimii ani a fost năpădită de bălării și de rugină.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre