Povestea lui Kylian Mbappé, „Cenușăreasa” din Naționala Franței. Cel mai bun fotbalist de la Cupa Mondială își împarte banii cu copiii săraci

Povestea lui Kylian Mbappé, „Cenușăreasa” din Naționala Franței. Cel mai bun fotbalist de la Cupa Mondială își împarte banii cu copiii săraci
Poate vă întrebați cum arată viața unuia dintre cei mai bine plătiți fotbaliști din lume. Are 23 de ani, a trăit în sărăcie lucie, iar acum câștigă 1,2 milioane de lire sterline pe săptămână. Ce poate face cu atâția bani?

Kylian Mbappé, extrema liberă a Naționalei de fotbal a Franței se numără printre cei mai buni jucători din lume, fiind considerat în unanimitate un mare jucător al tuturor timpurilor. Dar francezul în vârstă de 23 de ani este, de asemenea, un individ unic în afara terenului. Copil sărac cu numai câțiva ani în urmă, acesta este un filantrop și un om de afaceri iscusit. Cristiano Ronaldo – eroul din copilărie al lui Mbappé – a declarat despre el în 2020: „Mbappé este viitorul și prezentul. El este fantastic. El va fi viitorul”.

Când Anglia va intra sâmbătă pe stadionul Al Bayt din Doha pentru meciul din sferturile de finală împotriva Franței, campioana en-titre, se va afla față în față cu unul dintre cele mai mari talente fotbalistice din lume, scriu reporterii Daily Mail. Abia ieșit din adolescență, Kylian Mbappé și-a marcat deja numele în analele fotbalului mondial. El are deja o Cupă Mondială în vitrina sa de trofee, după ce și-a ghidat țara spre gloria supremă în campania din 2018, la doar 19 ani, marcând patru goluri.

Fotbalistul filantrop: își donează încasările din meciuri, copiilor săraci

Tânărul fenomen născut într-o mică suburbie pariziană și s-a transformat într-un atacant de temut. A înscris deja cinci goluri în Qatar, după doar patru meciuri. E cel mai bun rezultat al turneului. Însă scopul său în viață nu e fotbalul, după cum a declarat pentru New York Times la începutul acestui an: „Vreau să fiu mai mult decât tipul care aruncă mingea, se duce la iahtul lui și își ia banii”.

Fostul copil sărac este renumit pentru eforturile sale filantropice. Și-a lansat propria fundație pentru tinerii defavorizați din Paris. Imediat după ce a ajuns în prima ligă franceză, el a ținut să participe la numeroase strângeri de fonduri. A vizitat comunități defavorizate pentru a juca fotbal cu copiii. Și a donat sume considerabile de bani pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Și-a donat întregul salariu pentru campania victorioasă a Franței la Cupa Mondială din 2018 – aproximativ 400.000 de lire sterline – unei organizații de caritate pentru copii.

S-an justificat simplu, în TIME Magazine: „Nu aveam nevoie să fiu plătit. Am fost acolo pentru a apăra culorile țării mele. Câștig destui bani – mulți bani. Așa că cred că este important să-i ajutăm pe cei care au nevoie. O mulțime de oameni suferă… pentru oameni ca noi, a da o mână de ajutor oamenilor nu este un lucru mare”. Și continuă să renunțe la aceste încasări, pentru a le dona celor care au nevoie.

Prietenii spun că seamănă cu Donatello țin „Țestoasele ninja”

În plus,  refuză să susțină orice marcă asociată cu alcoolul, jocurile de noroc și fast-food-ul. Este, de asemenea, un om de afaceri iscusit, cu un ochi ager pentru modă. A încheiat o mulțime de parteneriate cu firme precum Nike, Electronic Arts, Hublot, Dior și Oakley. Și toate astea în timp ce câștigă până la 1,2 milioane de lire sterline pe săptămână de la clubul său, Paris Saint-Germain.

În continuare, coechipierii și prietenii săi îi spun „Donatello”. E un apelativ care i-a fost atribuit de compatriotul său Presnel Kimpembe pentru asemănarea sa cu relaxata și tocilara țestoasă ninja adolescentă din filmele de animație adorate de generația sa.

Tatăl sportivului a încercat să-l salveze prin fotbal

Născut dintr-un tată camerunez și o mamă algeriană, imigranți, Kylian Mbappé a crescut în mahalaua din Bondy, o mică suburbie situată la doar 10 km de centrul Parisului. Aceasta face parte din celebrul arondisment 93 Seine St. Denis – unul dintre cele mai sărace cartiere ale Franței. Care de-a lungul anilor și-a câștigat reputația de a avea rate ridicate de criminalitate și violență. Dar fotbalul oferă o sursă de speranță pentru câțiva tineri talentați și harnici.

Tatăl lui Mbappé, Wilfried, a fost antrenor la clubul local AS Bondy, o echipă din al 10-lea eșalon al fotbalului francez. Conștient că fotbalul poate fi o salvare pentru fiul său, la cinci ani i-a pus ghetele în picioare. Și l-a dus la primul său antrenament. La nouă ani, puștiul știa că va face carieră în fotbal. „Este mai bine să țintești luna. În acest fel, dacă nu reușești, ajungi la nori”, le-a spus în adolescență, Mbappé unor reporteri.

Peste 300 de goluri. Kylian Mbappé e cel mai bun sportiv de la Cupa Mondială

A debutat în Ligue 1 – prima ligă franceză – la 2 decembrie 2015, doborând recordul lui Thierry Henry și devenind cel mai tânăr jucător al clubului, la 16 ani și 347 de zile. A marcat 26 de goluri în primul său sezon complet. Clubul a câștigat titlul francez. Deja era numit „băiatul minune”.

Transferul la Paris Saint-Germain a urmat în 2017, într-un contract de 166 de milioane de lire sterline. La doar 18 ani francezul a devenit cel mai scump jucător adolescent din toate timpurile. Și a debutat, de asemenea, cu echipa națională a Franței. Un an mai târziu, băiatul din Bondy a marcat cele patru goluri în marșul Franței spre Cupa Mondială 2018. Apoi a câștigat cu echipa un nou titlu în Ligue 1. I s-a atribuit premiul de Jucător al anului în campionat. Și a terminat sezonul drept cel mai bun marcator.

Până în decembrie 2022, Mbappé a marcat 302 goluri în toate competițiile din cariera sa de club. Plus 33 de goluri pentru echipa națională, potrivit bazei de date Transfermarkt, care se ocupă de jucători de fotbal. Fundașul italian Andrea Barzagli de la Juventus a spus despre Kylian Mbappé: „Este un jucător devastator. Am întâlnit câțiva de-a lungul anilor, dar la vârsta lui, cu acea tehnică, forță fizică, viteză și, mai presus de toate, cu mișcarea sa – pentru că schimbă lucrurile și face mișcări excelente în afara mingii – nu am mai văzut pe cineva ca el”, mai notează Daily Mail.

Sursa foto: Instagram / Kylian Mbappé

Recomandarile noastre