Povestea singurului vârf din lume unde nu a călcat picior de om. Iată motivul pentru care a rămas „neîmblânzit” și în ziua de azi

Povestea singurului vârf din lume unde nu a călcat picior de om. Iată motivul pentru care a rămas „neîmblânzit” și în ziua de azi
Dependenți de adrenalină și iubitori de înălțimi, mulți oameni din lume și-au făcut o pasiune din a ajunge pe cele mai înalte culmi. Și, totuși, există un vârf de munte care nu a fost niciodată escaladat.

Sunt multe persoane care și-au dorit de-a lungul timpului să pună piciorul pe Gangkhar Puensum, dar nici până în ziua de azi nu a fost posibil.

Frumusețea munților din Himalaya poate fi cu greu descrisă prin cuvinte și indiferent cât de mult și-a dorit să ajungă pe vârful Gangkhar Puensum, nici o persoană nu a reușit. Al 45-lea cel mai înalt munte din lume, cu o înălțime de 7570 de metri, se află la granița dintre China și Bhutan și are o semnificație aparte pentru populația celor două țări.

Oamenii sunt de părere că în munte locuiesc spirite sacre, ce nu pot fi deranjate de nimeni, iar odată cu altitudinea mai mare, terenul este mult mai sacru. De aceea, ambele țări au impus restricții clare privind vizitele străinilor, iar turismul și sportul este interzis.

Gangkhar Puensum, singurul munte necalcat de picior omenesc

Controverse politice de ani buni

Pe de altă parte, fiind la granița dintre cele două țări, fiecare dintre ele își revendică muntele, controversa fiind nerezolvată de zeci de ani. Această dispută reușește să complice lucrurile din ce în ce mai mult. În perioada anilor 1985-1986, s-a făcut o concesie și drumul a fost deschis pentru alpinism și vizite care nu au nici o legătură cu religia, dar nici una din cele patru expediții organizate nu s-a finalizat.

În 1998 a mai avut loc o tentativă de a explora muntele din partea unor japonezi temerari. Nici aceștia nu au avut noroc, chiar dacă au încercat având un permis special să urce pe partea tibetană. Din cauza disputelor la frontieră, permisiunea le-a fost ridicată. Posibil ca „spiritele care se spune că locuiesc în Gangkhar Puensum nu vor să fie deranjate”, spuneau cei de la poale…

Recomandarile noastre