Premieră la Teatrul Excelsior. „Urâtul”, o metaforă a modului în care îi etichetăm pe ceilalți

Premieră la Teatrul Excelsior. „Urâtul”, o metaforă a modului în care îi etichetăm pe ceilalți
Mâine și poimâine, adică în 10 și 11 septembrie, Teatrul Excelsior din București deschide stagiunea cu o premieră interesantă, ce se remarcă prin originalitatea temei.

Într-o realitate bombardată de discursuri care promit să ne livreze rețeta succesului, spectacolul URÂTUL de la Teatrul EXCELSIOR vă provoacă la un exercițiu de reflecție, pornind de la un scenariu distopic: cum ar fi ca într-o zi să arătăm cu toții la fel – multiplicați la infinit în cópii ale unei imagini considerate cândva standardul perfecțiunii fizice? Identici, dar lipsiți de identitate. Uniformizați, dar lipsiți de unicitate.

Teatrul EXCELSIOR prezintă, pe 10 și 11 septembrie 2021, ora 19:00, la Sala „Ion Lucian”, premiera spectacolului URÂTUL de Marius von Mayenburg, regia și concepția scenografică Mădălin Hîncu. Producția dă startul noii stagiuni.

Urâtul – unul dintre cele mai controversate subiecte din istorie – devine pretextul unui spectacol incisiv, lucid, bulversant care pune sub laser fenomenul pierderii identității și înstrăinării de sine prin uniformizare fizică. Ce este urât(ul)? Cine decide că cineva este frumos sau urât? Cum ne reflectăm în propria oglindă și în oglinda celorlalți?

În aparență o comedie absurd-grotescă, URÂTUL este o satiră la adresa societății contemporane, care promovează agresiv frumusețea exterioară, transformând-o într-un produs de serie, multiplicat de bisturiul chirurgilor plasticieni și validat în unanimitate de ceilalți.

„Urâtul”, o metaforă a modului în care îi etichetăm pe ceilalți

Spectacolul URÂTUL este o metaforă a modului în care îi etichetăm pe ceilalți, prin lentila unor convingeri care sunt, de prea puține ori, cu adevărat ale noastre.

„Cred că textul lui von Mayenburg vorbește despre cum coșmarurile noastre cele mai profunde se pot ascunde sub masca dorințelor noastre cele mai arzătoare. Cred că dramaturgul schițează cadrul unei problematici foarte complicate care definește societatea contemporană:

ajungem să ne dorim lucruri pe care nu le dorim.

În ce măsură visurile noastre sunt cu adevărat ale noastre și nu sunt, de fapt, produsul unui context dictat de standarde artificiale? Putem pune semnul egal între ce este popular și ce este valoros?”, spune regizorul Mădălin Hîncu.

Distribuția spectacolului URÂTUL și cum procurați bilete

de Marius von Mayenburg

Traducere de Victor Scoradeț

Regia si concepția scenografică: Mădălin Hîncu

Realizare costume: Cristina Diaconu

Distribuția:

Lette: Dan Pughineanu

Fanny: Oana Predescu

Scheffler: Matei Arvunescu

Karlmann: Alex Popa

Lighting design: Costi Baciu | Sound design: Andrei Doboș | Video design: Cristian Niculescu

Durata spectacolului: 1h 15min | Recomandat: 14+

Biletele la spectacol pot fi achiziționate de pe platforma bilet.ro și de la sediul Teatrului EXCELSIOR (Strada Academiei nr. 28).