Premieră. Teatru pentru persoane cu dizabilități

Premieră. Teatru pentru persoane cu dizabilități
Când vine vorba de accesibilizarea culturii pentru persoanele cu dizabilități, lucrurile sunt destul de complicate. Ca și nevoile beneficiarilor. Timișorenii se pare că au găsit soluția.

În premieră, la sfârșitul acestei săptămâni, va fi prezentat un spectacol de teatru pentru persoane cu dizabilități. Duminică 7 februarie 2021, de la ora 19.00, Teatrul Basca împreună cu Asociația Ceva de Spus, invită iubitorii de cultură la primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilități.

Acesta va fi difuzat online pe site-urile www.basca.tm.ro, www.cevadespus.ro dar și pe paginile de Facebook ale celor două organizații. Sunt invitați să se uite toți iubitorii de. Cultură. Spectacolul „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, regia Ana Maria Ursu, îi aduce în fața publicului pe Simion Caragia, Jasmina Mitrici, Alina Ilea și Ioan Codrea.

Spectacolul de teatru face parte din proiectul „Teatru accesibil tuturor”.  ”Nu consider că e vina nimănui că s-a născut sau că are o anumită dizabilitate. Fiecare om are dreptul la cultură, de aceea prin proiectul „Teatru accesibil tuturor” dorim să ajungem atât la publicul iubitor de teatru, cât și la persoanele cu dizabilități care își doresc, dar poate, din diverse motive nu au acces, la acte culturale”, a declarat Ana Maria Ursu, președintele asociației Solidart și regizoarea spectacolului „Fluturii sunt liberi”.

”Să merg la teatru este o bucurie, însă de multe ori nu înțeleg tot ce se întâmplă pe scenă. Pierd unele detalii vizuale care pot face diferența. O descriere narativă este ca o piesă lipsă dintr-un puzzle. Fără ea nu poți vedea întreaga imagine. La fel este și pentru persoanele care au probleme de auz.

Pentru ele ajutorul unui interpret mimico-gestual este necesar. Provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități până să ajungă la un spectacol de teatru sunt multe. Începând de la mediul fizic inaccesibil, până la mediu informațional inaccesibil. Cred că toată lumea trebuie să aibă măcar o dată șansa să vadă cum e să participi la un spectacol de teatru”, declară Simona Smultea, persoană nevăzătoare. Ea a fost consultant pentru accesibilizarea spectacolului.

„Fluturii sunt liberi”

Spectacolul „Fluturii sunt liberi” surprinde o etapă importantă din viața unui tânăr nevăzător. Don Baker încearcă să se desprindă de sub aripa exagerat de ocrotitoare a mamei. Vrea să trăiască independent, să se îndrăgostească, la fel ca orice tânăr de vârsta lui. Povestea tânărului nevăzător este presărată cu momente muzicale, intense. Iar finalul neașteptat lasă loc de o continuare.

Premieră. Teatru pentru persoane cu dizabilități

Accesibilizarea spectacolului se va realiza prin descriere narativă, interpretare mimico-gestuală. Când se va putea juca cu public în sală, spațiul  va avea rampă de acces pentru persoane în scaun cu rotile.

După difuzarea premierei în spațiul online, vor urma mai multe reprezentații. Spectacolul va fi înregistrat radiofonic și va fi distribuit online gratuit. Totodată în cadrul proiectului „Teatru accesibil tuturor” organizatorii vor realiza un ghid privind accesibilizarea unui spectacol de teatru. Acesta va fi disponibil online pentru orice teatru de stat sau independent din țară.

Sursa foto: Teatrul Basca

Simptome care vă arată că ați avut deja COVID-19