Premierul, dărâmat de durere. A pierdut cea mai dragă ființă

Premierul, dărâmat de durere. A pierdut cea mai dragă ființă
Una din cele mai apreciate pictorițe de portrete din Marea Britanie a murit, luni, într-un spital din Londra. Lumea artistică britanică e îndoliată, dar premierul e devastat.

Premierul britanic Boris Johnson e dărâmat de durere, după ce a rămas orfan. Cea mai dragă ființă din viața lui, mama sa, a murit, ieri. Mama premierului Boris Johnson, Charlotte Johnson Wahl, a murit la vârsta de 79 de ani, luni, într-un spital din Londra, relatează The Guardian.

Boris Johnson, dărâmat de durere

Premierul avea o relație specială cu mama sa. Anterior, premierul spunea despre Charlotte că este „autoritatea supremă” în familie. I-a adus numele lui în politică.

La prima conferință a partidului conservator la care a participat, în 2019, Boris Johnson declara că mama sa l-a învățat că, în mod egal, fiecare ființă umană de pe planetă este importantă. Că fiecare om are demnitatea și valoarea lui.

Cine a fost Charlotte Johnosn

Născută în 1942, Charlotte a fost fiica avocatului Sir James Fawcett. Acesta e cunoscut și pentru că a deținut și funcția de președinte al comisiei europene pentru drepturile omului în anii 1970.

Mama premierului britanic a studiat Engleza la Oxford, dar a abandonat școala pentru a călători în SUA cu Stanley Johnson, cu care s-a căsătorit apoi în 1963. Ulterior și-a reluat studiile, dar a optat pentru lumea artei. Părinții au susținut-o să devină pictoriță.  Cuplul a avut patru copii: Boris, Rachel, Jo și Leo.

Cum a ajuns Boris Johnson să primească acest prenume

Mama premierului, Charlotte, a povestit și cum a ajuns să îi dea numele de Boris primului ei născut.  Era însărcinată în luna a treia, cu el. După o călătorie neplăcută cu autobuzul în Mexico City, un bărbat pe nume Boris Litwin, la care locuiau, le-a oferit ei și soțului ei, tineri căsătoriți, două bilete clasa I pentru călătoria de întoarcere. „Am fost atât de recunoscătoare încât mi-am zis: Indiferent de sexul copilului, o să-l botez Boris”, a povestit femeia.

Charlotte și tatăl premierului britanic au divorțat în 1979. Ea a suferit mai multe perioade depresive pe durata mariajului. Din această cauză a și fost internată timp de nouă luni într-o clinică de psihiatrie. Ulterior, s-a recăsătorit cu un profesor american și s-a mutat la New York, unde a fost foarte apreciată pentru picturile sale. Chiar dacă la vârsta de 40 de ani a fost diagnosticată cu Parkinson, a continuat să picteze. În 2004, după ce a rămas văduvă, a revenit la Londra.