Președintele Comisiei de Oncologie luptă pentru pacienți: cere decontarea a încă trei proceduri de investigație imagistică

Președintele Comisiei de Oncologie luptă pentru pacienți: cere decontarea a încă trei proceduri de investigație imagistică
Investigațiile de diagnostic imagistic reprezintă o necesitate pentru tratarea cancerului bronhopulmonar, motiv pentru care medicii oncologi cer decontarea a încă trei proceduri pentru decontare.

Participanții la masa rotundă organizată în preambului „Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului pulmonar” au atras atenția că un aspect foarte important în managementul acestui tip de cancer este reprezentat de îmbunătățirea serviciilor de diagnostic imagistic, relatează cancer-plan.ro.

”Este necesar să creștem numărul de echipamente CT low energy și PET-CT, dacă vrem să implementăm un program de screening. Sunt foarte puține echipamente de acest tip și este neapărat necesar ca posibilitatea de a face investigații PET-CT să fie îmbunătățită.

Sunt nenumărate cazuri care nu beneficiază de această investigație pentru că, pe de o parte, există o întârziere până la aprobarea decontării, iar pe de altă parte, pacienții se află la distanțe mari de centrele unde se poate efectua o astfel de investigație”, a afirmat conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.

Specialistul a spus că susține introducerea ca proceduri/servicii decontate prin foi de spitalizare de zi (FOSZ) a ecografiei endobronșice (EBUS/EUS), a puncției biopsie percutană transtoracică (PBTT), a mediastinoscopiei și toracoscopiei.

„Ar fi utilă o actualizare a listei procedurilor decontate și adăugarea, alături de bronhoscopie, a acestor tehnici”, a precizat conf. dr. Michael Schenker.

Tratamentele noi ajută la supraviețuirea de lungă durată

Medicul a arătat că, în prezent, sunt 30 de medicamente noi țintite înregistrate de agențiile guvernamentale (FDA, EMA) care au îmbunătățit semnificativ viața pacienților diagnosticați cu stadii avansate de cancer pulmonar.

”Introducerea unor molecule noi în Programul Național de Oncologie trebuie să rămână un obiectiv foarte important. Trebuie să avem în vedere îmbunătățirea și creșterea calității tratamentului, deoarece orice fel de program de screening am implementa și oricât de eficient ar fi acesta, numărul de pacienți diagnosticați în stadii avansate va rămâne unul foarte mare. Imunoterapia, terapia țintită și alte tratamente noi fac ca 50% dintre pacienții cu boală avansată să aibă o supraviețuire de lungă durată. În momentul de față, în PN Oncologie sunt 14 din 30 de molecule înregistrate”, a explicat oncologul.

Obiectivele medicilor implicați în managementul cancerului bronhopulmonar sunt îmbunătățirea supraviețuirii și reducerea numărului de cazuri diagnosticate în stadii avansate prin programe de screening.