Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicul Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie: Cancerul nu trebuie să ne mai sperie! Sunt soluții

Medicul Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie: Cancerul nu trebuie să ne mai sperie! Sunt soluții
Pe 4 februarie a fost Ziua Internațională a Cancerului. Medici și pacienți din toată lumea împărtășesc cu această ocazie, prin mass-media, propriile experiențe și fac propuneri pentru îmbunătățirea actului medical.

O să încep prin a vă spune povestea mea. Vreau să credeți că tot ce ne învață acest medic cu privire la tratamentul anti-cancer este perfect adevărat. Am trăit-o pe pielea mea – cum se spune – fiindcă am fost și sunt pacientul doctorului Michael Schenker, care își tratează pacienții în clinica sa din Craiova. Este omul care mi-a salvat viața atunci când alții spuneau că pentru „colangio-carcinom” speranța de viață este de două luni și jumătate, așa cum e consemnat în literatura de specialitate. Iar eu trăiesc de 5 ani datorită unor medici minunați, dar mai ales tratamentului specialistului oncolog dr. Michael Shenker, care a adus imunoterepia în clinica sa și și-a instruit personalul cum să o administreze pacienților.

Să nu vă închipuiți că sunt singurul pacient cu cancer care trăiesc grație tratamentului doctorului Schenker. Din 2017 și până azi, am cunoscut zeci de pacienți la ședințele de perfuzii. Și ei își desfășoară viața normal ca și mine. Suferința a fost o etapă pe care toți am depășit-o grație medicilor și asistentelor din Centrul Oncologic Sf. Nectarie.

Niște oameni calzi, care știu că bolnavilor trebuie să le dea acel balon de oxigen care se numește speranță și încredere că sunt soluții noi pentru a învinge cancerul.

Anul trecut, pentru toată munca lui de cercetare, de însușire a unor tratamente novatoare și pentru rezultatele pozitive obținute în vindecarea cancerelor de sân, piele, plămâni și ficat, conf. dr. Michael Schenker a fost numit șeful Comisiei oncologice din Ministerul Sănătății.

Dr. Schenker: „Lumea trebuie să înţeleagă că nu se mai moare de cancer imediat”

Într-un interviu publicat de news.ro, medicul oltean cu nume de neamț a făcut niște declarații care trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni. Pentru că diagnosticul de cancer vine și lovește ca o măciucă pe oricare dintre noi, brusc și năucitor.

„Societatea trebuie să înveţe despre cancer, pentru că noi suntem o societate speriată, suntem anxioasă. Faţă de americani care au reclamă despre cancer şi despre terapiile anti cancer pe toate străzile din oraşele mari, în Germania toată lumea ştie că dacă te îmbolnăveşti de cancer, nu înseamnă că mori imediat, că ţi-ai pecetluit soarta şi trebuie să-ţi scrii testamentul obligatoriu. Sunt lucruri pe care, din păcate, foarte mulţi dintre români nu le ştiu. Cuvântul cancer în română sună groaznic de urât şi induce o stare de anxietate severă. Ori chestiunea asta trebuie să dispară, pentru că ne face foarte mult rău această teamă de medic şi de diagnostic. Mulţi reacţionează în urma acestei senzaţii de frică, reacţionează prin blocaj şi prin refuzul de a merge la medic. Ori asta întârzie suplimentar diagnosticul, începerea tratamentului.

Lumea trebuie să înţeleagă că nu se mai moare de cancer imediat. Noi vă putem spune astăzi despre 100 şi ceva de pacienţi cu cancer pulmonar avansat, metastazat, care au între 5 şi 8 ani de la diagnostic şi care sunt bine mersi, slavă Domnului. Ei sunt acei 25% din 400 şi ceva de pacienţi care au intrat în diverse studii clinice din 2014 până acum 4 ani, cu cancer pulmonar şi care au beneficiat de aceste terapii noi”, a spus medicul primar oncolog Michael Schenker.

Pacienții trebuie să știe că pot face investigații decontate de Casa de Sănătate

Există un program numit „Monitor 2” care este un real ajutor pentru efectuarea investigaţiilor necesare fără a se ţine cont de un anumit plafon financiar. Dr. Schenker a dat detalii despre accesul pacienților la diferite investigaţii oncologice.

„Există şi experienţa acestor programe «Monitor» introduse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în ultimul an de pandemie, care i-a ajutat foarte mult pe pacienţii noştri. Culmea, pe durata acestei pandemii a fost singura perioadă în care am reuşit să venim cu toţi pacienţii noştri aflaţi în monitorizare şi tratament într-un program de monitorizare corect. Adică, dacă ghidurile spun că trebuie să faci la 3 luni tomografie de control, la niciun pacient nu am sărit de luna a patra. Înainte poate treceau şi 6 luni şi nu reuşeau oamenii să-şi facă cu trimitere, gratuit, un astfel de tomograf, pentru că se epuizau aceste fonduri raportate de către Casa de Asigurări şi pacienţii nu mai aveau acces.

Cred că sunt vreo 4 astfel de programe în total, pentru pacienţii oncologici este programul «Monitor 2» care permite efectuarea investigaţiilor de înaltă performanţă tuturor pacienţilor oncologici care au o astfel de trimitere. Practic nu se ţine cont de niciun plafon. Chiar dacă a crescut capacitatea de diagnostic, posibilităţile de diagnostic au fost mai bune din punctul de vedere al decontării. (…) În majoritatea centrelor oncologice s-a intrat la fel ca până înainte de pandemie. Au mai fost situaţii când s-au făcut cozi, însă au fost situaţii punctuale şi au fost rezolvate de către cei de acolo”, a explicat Dr. Schenker.

Situația bolnavilor de cancer în timpul pandemiei

Cancerele cel mai des întâlnite din cele văzute de medicul oncolog au fost cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul colorectal, pe primele locuri.

„În fiecare săptămână văd undeva în jur de 35, 40 de cazuri noi, cu diverse cancere, din care, până acum doi ani cam o treime să zic erau cazuri foarte avansate. Cazuri la care foarte puţine soluţii aveai de făcut, speranţe foarte puţine că puteai să le oferi o supravieţuire mai lungă. Din păcate, acum lucrul ăsta este cam pentru 80 la sută din cazuri. În afară de pacientele cu cancer de sân care, acolo, chiar şi la un stadiu 3, lucrurile sunt totuşi rezolvabile, marea majoritate a pacienţilor cu tumori colorectale vin deja cu metastaze hepatice sau metastaze peritoneale unde până acum doi ani predominau stadiile 2 şi 3 , mult mai mult decât stadiul 4. La fel pacienţii cu cancer pulmonar, vin foarte mulţi cu boală simptomatică, cu simptome respiratorii, cu metastaze cerebrale, cu stadii avansate de boală.

Este o deplasare şi mai mare către depistarea în stadii tardive de boală, ceea ce din păcate va avea un impact foarte grav pe mortalitate, prin creşterea cifrelor de mortalitate în aceşti ani, 2022, 2023 cel puţin. Sunt convins că vom avea rată de mortalitate mai mare decât am avut-o până în 2019”, a mai declarat dr. Schenker de la Centrul oncologic „Sf. Nectarie” din Craiova.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre