Prima alertă pe Marte! E cod roșu, iar roboții NASA sunt blocati la sol. Foto

Prima alertă pe Marte! E cod roșu, iar roboții NASA sunt blocati la sol. Foto
Elicopterul Ingenuity Mars de la NASA a bifat un nou moment istoric, care le dă palpitații celor de la sol. El a înregistrat prima întârziere de zbor cauzată de vremea de pe o altă planetă.

Elicopterul Ingenuity era programat să facă al 19-lea zbor de observare pe Planeta Roșie pe 5 ianuarie. Cu toate acestea, în ziua de Anul Nou, o furtună puternică de praf a izbucnit în apropierea craterului Jezero, pe care elicopterul și partenerul său robotic, roverul Perseverance al NASA, care caută urme de viață, l-au explorat încă din februarie 2021.

Aceasta nu a fost o veste grozavă pentru echipa de elicoptere. „Praful atmosferic scade cantitatea de lumină solară care ajunge la panourile solare ale Ingenuity, care încarcă bateriile necesare zborului”, au scris Jonathan Bapst și Michael Mischna, din echipa de vreme/mediu a Ingenuity, într-o actualizare miercuri (19 ianuarie).

Cod roșu de praf pe Marte. A fost furtună

„În plus, praful din atmosferă este încălzit de lumina soarelui și încălzește atmosfera înconjurătoare, ceea ce duce la o reducere a aerului cu densitate deja scăzută în care trebuie să zboare Ingenuity”, au adăugat Bapst și Mischna, conform Space.com. Cei doi se monitorizează activitatea elicopterului de pe marte dintr-un laborator al NASA din California de Sud.

Echipa Ingenuity a decis să renunțe la încercarea de zbor din 5 ianuarie și să aștepte ca furtuna de praf să se risipească sau să treacă. Aceasta a fost o decizie importantă, făcând din Ingenuity primul aparat care a avut vreodată un zbor întârziat de vremea nefavorabilă pe o altă planetă. De asemenea, decizia s-a dovedit a fi cea potrivită, au spus Bapst și Mischna.

„În zilele care au urmat întârzierii zborului, furtuna de praf s-a mutat peste craterul Jezero și am putut să-i vedem clar efectele atât în ​​datele MEDA, cât și de pe orbită”, au mai scris cei doi. (MEDA înseamnă Mars Environmental Dynamics Analyzer, stația meteo de la bordul Perseverance).

Zborul 19 a fost avizat

„Cea mai notabilă a fost o scădere bruscă a densității aerului – o abatere de aproximativ 7% sub cea observată înainte de furtuna de praf”, au adăugat Bapst și Mischna.

„Această scădere observată ar fi plasat densitatea sub pragul inferior al zborului în siguranță și ar fi creat un risc nejustificat navei spațiale. Am observat, de asemenea, efectul prafului în cantitatea de lumină solară absorbită de rețeaua solară Ingenuity, care a scăzut cu mult sub normalul „clar”. Vizibilitatea la nivelul cerului a avut o scădere de aproximativ 18%”, au mai arătat specialiștii.

Pe Marte a venit toamna și, odată cu ea, „sezonul prăfuit”

Furtunile mari și puternice de praf sunt ceva obișnuit pe Marte. Cu câțiva ani în urmă, de exemplu, un vârtej care înconjura planeta a distrus roverul Opportunity al NASA. Alte mai multe întârzieri cauzate de praf ar putea veni în viitorul apropiat pentru Ingenuity.

Acum toamna se apropie în craterul Jezero, care se află la aproximativ 18 grade nord de ecuatorul Planetei Roșii – iar până la venirea iernii, acest sezon este cunoscut drept „sezonul prăfuit” pe Marte, au mai spus Bapst și Mischna. „Evenimentele viitoare au potențialul de a se transforma în furtuni la scară globală, precum cele observate cel mai recent în 2018, 2007 și 2001”, au scris ei în actualizarea de miercuri.

Sursa video: Space.com