Simona Ionescu / Redactor Șef

Primarul Kievului, la cuțite cu președinția? Vitali Klitschko spune că a fost amenințat de biroul lui Zelenski

Primarul Kievului, la cuțite cu președinția? Vitali Klitschko spune că a fost amenințat de biroul lui Zelenski
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că a fost amenințat cu privarea de cetățenie din partea biroului președintelui Ucrainei.

Fostul boxer profesionist spune că motivul a fost o scrisoare deschisă adresată președintelui Volodimir Zelenski, cu o cerere de returnare a cetățeniei șefului sediului central al apărării teritoriale din regiunea Dnipro, Gennady Korban. Klitschko a fost unul dintre cei care au semnat această scrisoare, numărul lor întinzându-se pe 112 de pagini.

Pe 22 iulie, omului de afaceri Korban i s-a refuzat intrarea în Ucraina și pașaportul său a fost confiscat la graniță din cauza revocării cetățeniei. Grănicerii care i-au confiscat documentul l-au informat că acestuia i-a fost revocată cetățenia ucraineană prin decret al președintelui Volodimir Zelenski.

Atunci, mii de ucraineni s-au unit (între aceștia fiind și persoane publice și politicieni) și au semnat scrisoarea deschisă care cerea anularea măsurii.

Mesajul primit de Vitali Klitschko

Vitali Klitschko a făcut dezvăluirea într-un interviu acordat ziariștilor de la Babel: „O să vă dezvălui un secret. După ce am semnat scrisoarea am avut o conversație cu o aluzie: ‘Eși atât de proactiv acum încât nu ți-am luat încă cetățenia germană’. Am răspuns: ‘Voi fi foarte surprins dacă îmi pot arăta dar și lua pașaportul meu german’”.

Întrebat dacă acest mesaj i-a fost transmis de biroul președintelui Volodimir Zelenski, primarul Kievului a răspuns ironic: „De unde altundeva? De la biroul de locuințe?”.

Klitschko a trăit o bună parte din viață în Germania și Statele Unite, însă spune că nu are alt pașaport decât cel ucrainean. A ținut să specifice că a avut diverse ocazii să primească cetățenia acestor țări, însă le-a refuzat, rămânând „fidel” originii.

În luna iulie, Volodimir Zelenski a demis mai mulți oficiali ucraineni, inclusiv pe procurorul general de la Kiev și pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), din cauza suspiciunilor că subalterni ai lor ar fi colaborat cu forțele de invazie rusești, conform hotnews.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre