Simona Ionescu / Redactor Șef

Primele victime ale Sindromului Havana dau în judecată guvernul. Diplomații cer 28 de milioane de dolari despăgubiri

Primele victime ale Sindromului Havana dau în judecată guvernul. Diplomații cer 28 de milioane de dolari despăgubiri
Nu mai e vorba de nicio poveste senzațională sau de bănuieli ce țin de lumea secretă a spionajului. Sindromul Havana se transformă, pe zi ce trece, într-o problemă serioasă.

Ieri, o știre AFP anunța că 18 diplomaţi canadieni au dat în judecată guvernul, afirmând că noi cazuri continuă să fie detectate. Acești diplomați au fost detaşaţi în Cuba, în anul 2016, şi spun că de atunci suferă de ceea ce a fost denumit „Sindromul Havana”. Așa cum deja am mai scris, acest sindrom se manifestă prin dureri de cap severe, tulburări de vedere, greaţă, sângerări, afecțiuni neurologice, ba chiar pierderi de memorie.
Principala teorie din spatele cauzei sindromului, apărut brusc, începe cu un dispozitiv despre care oamenii de știință spun că Rusia ar fi putut să-l inventeze în timpul Războiului Rece. Bănuită a fost și China. Acest dispozitiv, bazat pe microunde, a fost ulterior folosit pentru a spiona ambasadele SUA și Canadei, colectând date de pe laptopuri și telefoane mobile.

Ambele țări neagă orice implicare în oricare dintre incidentele legate de misteriosul sindrom.

America a luat însă în serios situația, fiind vorba deja de 200 de persoane care au acuzat simptomele sindromului. Casa Albă a emis recent un nou avertisment cu privire la Sindromul Havana către personalul de politici de la Pentagon. În acest avertisment li se spune ca imediat să fugă din zonă și să raporteze orice experiență de presiune, sunet sau căldură în cap.

„Funcționarii publici, ofițerii de informații, diplomații și personalul militar din întreaga lume au fost afectați de incidente sanitare anormale. Unii se luptă cu leziuni cerebrale debilitante care și-au restrâns carierele de servire a națiunii noastre”, a spus președintele Joe Biden într-o declarație după semnarea unui proiect de lege care vizează personalul afectat de acest sindrom.

Ce se întâmplă cu diplomații din Canada

Oficial, autorităţile canadiene au recunoscut 14 astfel de cazuri, ultimul datând din decembrie 2018. Potrivit reclamanţilor, numărul acestora ar fi de circa 30.
Paul Miller, avocatul din Toronto care îi reprezintă pe diplomaţii care cer despăgubiri de cel puţin 28 milioane de dolari a declarat că firma sa „continuă să primească cereri: avem cazuri foarte recente, din 2021”, a scris AFP.
O sursă apropiată dosarului evocă două cazuri în acest an, ceea ce a dus la plecări precipitate din capitala cubaneză.

Cazuri similare cu cele din Cuba au apărut de-a lungul anilor și în Gemania, Australia, Vietnam și, recent, în Columbia.

La Washington, la începutul lunii noiembrie, secretarul de stat Antony Blinken s-a angajat „să facă lumină deplină” asupra acestui subiect, numind doi diplomaţi cu experienţă pentru a coordona răspunsul Departamentului de Stat şi a se asigura că orice american care semnalează simptome asemănătoare „Sindromului Havana” primeşte asistenţă medicală corespunzătoare.

Din această cauză, diplomaţii canadieni afectaţi de „incidentul de sănătate” şi-au exprimat regretul că nu beneficiază de aceeaşi atenţie din partea guvernului de la Ottawa. Căci dacă relaţiile dintre Cuba şi SUA, cu excepţia unei scurte perioade între 2014 şi 2016, sunt marcate de tensiuni diplomatice, cele între Cuba şi Canada sunt complet de altă natură: Ottawa nu a rupt niciodată legăturile cu Havana, chiar şi după revoluţia condusă de Fidel Castro în 1959 şi este, istoric, principalul furnizor de turişti în insulă.

De ce sunt supărați diplomații pe guvernul canadian

„Ambasadorul (canadian) ne-a zis tot timpul: „Nu există niciun motiv să credem că ar putea fi afectaţi canadienii”, sugerând astfel că americanii da, dar nu şi canadienii”, relatează una din femeile diplomat intervievate de AFP.

Reproșul celor 18 diplomați care au acționat în judecată guvernul canadian este că nu le-a fost oferit niciun fel de ajutor când s-au îmbolnăvit.
Spre deosebire de SUA, gestionarea acestei probleme este „total diferită”, apreciază avocatul Paul Miller. Guvernul american „face tot posibilul pentru a se asigura că diplomaţii afectaţi primesc asistenţă şi spune că va încerca să descopere ceea ce s-a întâmplat. Aici, guvernul afirmă că ‘vom face totul pentru ca diplomaţii noştri să aibă parte de îngrijiri’, dar nu a făcut-o”, adaugă el.

Într-un răspuns în scris trimis AFP și citat de Agerpres, Ministerul canadian de Externe asigură că „ia foarte în serios sănătatea, siguranţa şi securitatea canadienilor” şi „continuă să monitorizeze sănătatea şi securitatea personalului său diplomatic aflat la post în Havana”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre