Conform unor surse, citate de presa americană, directorul CIA, William Burns, ar fi avertizat în privat serviciile secrete rusești. El ar fi spus că va exista un preț de plătit dacă agenția găsește dovezi că acestea se află în spatele misteriosului Sindrom Havana. Convorbirile s-au purtat în timpul întâlnirilor celor doi șefi ai CIA și FSB, de la începutul lunii noiembrie, ce au avut loc la Moscova.
Directorul agenției de informații americane a adus în discuție subiectul și ar fi spus conducerii rusești că atacurile asupra diplomaților SUA au depășit cu mult acțiunile normale ale unui „serviciu de informații profesionist”.
Nu s-au făcut acuzații, dar s-a arătat îngrijorarea cu privire la starea a circa 200 de americani, în general diplomați, care au fost afectați de Sindromul Havana. De altfel, președintele Joe Biden a inițiat și o lege în legătură cu această boală ciudată și persoanele afectate.
În mai 2021, au apărut rapoarte că unii oficiali americani suspectează că agenție de informații străină a Rusiei – GRU – ar putea fi vinovată de apariția acestei boli misterioase.
Un ofițer militar american, lucrător într-o țară cu o mare prezență rusă, a spus că simțea că-i exploda capul în timp ce se afla lângă un vehicul GRU.
200 de cazuri de boală misterioasă, raportate pe toate continentele
Oficialii Departamentului de Stat numesc „Incidente anormale de sănătate” cele 200 de cazuri de boală inexplicabilă (ce a fost numită Sindromul Havana). Aproximativ jumătate din cazuri au implicat ofițeri ai CIA sau rudele acestora, aproape 60 au fost legate de lucrători sau rude ai Departamentului Apărării și aproximativ 50 au implicat personal al Departamentului de Stat.
Din luna august, a precizat la un moment dat site-ul Daily Mail, boala ar fi afectat personalul american staționat pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.
SUA pregătesc acțiuni împotriva Rusiei, dacă o găsesc vinovată
Președintele SUA, Joe Biden, s-a implicat mult în această problemă. În afara inițierii proiectului de lege, trimis Congresului, a promis deja că va determina originea aparentelor „atacuri”, care ar fi început în 2016 la ambasada SUA din Havana, Cuba. El a înființat un grup operativ pentru a investiga mai multe cazuri de Sindrom Havana din întreaga lume.
Au fost înregistrate mărturii care susțin că simptomele sunt rezultatul unor atacuri „dirijate” cu frecvențe radio din partea Rusiei. Cazurile recente de Sindrom Havana ar fi fost înregistrate de cei care lucrează la probleme legate de Rusia, cum ar fi exporturile de gaz, securitatea cibernetică și interferențele politice.
Casa Albă a emis recent un nou avertisment cu privire la Sindromul Havana către personalul de politici de la Pentagon, scrie evz.ro. În acest avertisment li se spune angajaților să fugă imediat din zonă și să raporteze orice experiență de presiune, sunet sau căldură în cap.
Departamentul de Stat investighează acum „dacă acestea pot fi atribuite unui actor străin”.
Serviciile secrete neagă implicarea, iar doi americani vin cu o teorie
Când președintele Joe Biden a semnat, în septembrie, proiectul Havana Act, a arătat că este un proiect de lege care ar spori sprijinul pentru oficialii americani care suferă de misteriosul sindrom neurologic cunoscut sub numele de Sindromul Havana.
„Funcționarii publici, ofițerii de informații, diplomații și personalul militar din întreaga lume au fost afectați de incidente sanitare anormale”, a spus Biden într-o declarație după semnarea proiectului de lege. „Unii se luptă cu leziuni cerebrale debilitante, care le-au restrâns carierele de servire a națiunii noastre”.
Rusia a negat orice abatere, orice amestec al serviciilor sale secrete în această gravă problemă de sănătate.
A existat și o opinie diferită a doi americani. Boala misterioasă a fost explorată de autorii Robert Baloh și Robert Bartholomew. În cartea lor, apărută în martie 2020, „Havana Syndrome: Bolile psihogene în masă și adevărata poveste din spatele misterului și isteriei de la Ambasadă” ei oferă o teorie medicală.
Potrivit autorilor cărții, sindromul Havana „este unul dintre cele mai extraordinare cazuri din istoria științei”. Ei au concluzionat că sindromul Havana nu a fost un atac ce viza diplomați și ofițeri americani, ci mai degrabă o boală psihogenică legată de procesul de împerechere al insectelor.
Ce este Sindromul Havana, care a afectat și un copil
Sindromul Havana a rămas un mister încă nedeslușit. În decembrie 2016, un ofițer CIA a făcut o cerere de verificare la biroul de sănătate al Ambasadei Americane din Havana. Suferea de greață, dureri de cap și amețeli. Câteva zile mai târziu, alți doi ofițeri CIA au raportat afecțiuni similare.
Până la sfârșitul anului 2018, numărul a crescut la 26 de americani și 13 canadieni. Ei spuneau că se confruntă cu greață, pierderea auzului, vertij, sângerări nazale și probleme de concentrare. În toate cazurile, victimele au susținut că simptomele au fost declanșate de un zgomot ciudat pe care îl auziseră în casele lor sau în camerele de hotel.
Au fost prezentate numeroase explicații, de la un atac sonic sau cu microunde de la un inamic, până la isteria în masă. Nimic concludent nu s-a putut demonstra, astfel că Sindromul Havana a rămas încă o mare enigmă.
Foto: Recent, postul NBC a difuzat un reportaj care conține mărturiile mai multor familii americane afectate, brusc, de Sindromul Havana
Preocupările cu privire la boala misterioasă apărută la Bogota, Columbia, s-au amplificat după ce, recent, o familie de diplomați americani cu copil a fost evacuată din Columbia pentru îngrijiri medicale, a raportat The Wall Street Journal, citat de Daily Mail.
În august, s-a semnalat atacul asupra oficialilor americani din Vietnam înainte de vizita lui Kamala Harris.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook