Simona Ionescu / Redactor Șef

Primul Revelion la Televiziunea Română s-a văzut doar în București

Primul Revelion la Televiziunea Română s-a văzut doar în București
Primul Revelion la Televiziunea Română a fost un experiment. Emisia a fost văzută doar de mai marii acelor vremuri și doar în București.

Cele mai mari vedete ale noastre s-au lansat la Televiziunea Română. Nu a fost ușor pentru că erau multe reguli stricte. Veștile veneau de la crainici care au devenit foarte îndrăgiți.

Primul Revelion la Televiziunea Română s-a văzut doar în București

Televiziunile au apărut în lume prin anul 1951. La noi, nu au întârziat să apară televizoarele alb-negru, ca niște cutiuțe la început.

La 31 decembrie 1956, Televiziunea Română emitea în premieră, dintr-un studio improvizat. Timp de peste 30 de ani, aici s-au născut vedete ca Margareta Pâslaru, Marina Voica, Dan Spătaru și multe altele. Veștile veneau de la crainici care au devenit foarte îndrăgiți.

Revelion 1960: Geta Perlea,Cleo Stieber,Daniela Anencov, Misu Fotino

Prima emisie a TVR a fost văzută doar de mai marii acelor vremuri. La 31 decembrie 1956, TVR emitea dintr-un studio improvizat din strada Moliere. Televiziunea avea în jur de 150 de angajaţi şi un singur car de reportaj, primit de la ruşi, potrivit tvr.ro. După un reportaj realizat de Alexandru Stark a urmat filmul ”O noapte furtunoasă” şi salutul lui Petru Groza, preşedintele Marii Adunări Naţionale, cu prilejul Anului Nou.

Amza Pellea fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin

Primul Revelion la Televiziunea Română a fost văzut la câteva sute de televizoare

Studiourile nu era gata, încăperile nu erau încă tencuite, ferestrele nu erau montate, așa că emisia a fost pornită pentru o noapte. Transmisia era recepţionată pe atunci numai în Bucureşti, pe câteva sute de televizoare, importate din URSS pentru personalităţile momentului.

După emisiunea inaugurală, programul televiziunii a fost suspendat pentru două luni, pentru ca să se termine amenajarea studioului pentru crainici şi primele instalaţii.

Timp de câţiva ani, emisiunile erau doar în direct. În 1959, după trei ani de la înfiinţare, Televiziunea avea 1.000 de abonaţi. Abonamentul la Televiziune, „care costa cam cât două franzele, se făcea o dată cu achiziţia aparatului TV şi se plătea prin poştă. Deşi despre televiziunea color în România se vorbea de la începutul anilor ’60, abia în 1983 a avut loc prima transmisiune color.

Știri și Revelioane

Știrile veneau de la crainice tinere, frumoase, educate, cu voce și dicție excelente: Mariana Zaharescu, Ioana Măgură, Cristiana Bota, Sanda Tăranu, Silvia Ciurescu, Delia Budeanu. Prin ele, milioane de români au trăit la unison emoţii unice: mândrie, bucurie, tristeţe, îngrijorare, speranţă.

La TVR s-au lansat cele mai mari vedete din acele vremuri: Margareta Pâslaru, Marina Voica, Anda Călugăreanu, Corina Chiriac, Angela Similea, Maria Lătărețu, Maria Ciobanu, Dan Spătaru, Luigi Ionescu, Gabi Luncă, Ileana Sărăroiu, Doina Badea.

Cele mai urmărite erau Revelioanele cu cei mai îndrăgiți cântăreți, actori uriași ca Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Amza Pellea, Stela Popescu, Ștefan Bănică, Mircea Crișan, Mișu Fotino, Puiu Călinescu, Ștefan și Rodica Tapalagă, Toma Caragiu, Jean Constantin și foarte mulți alții.

În 1985, programul TVR a fost limitat la doar 2 ore pe zi, emisiunile fiind în cea mai mare parte dedicate cultului personalităţii lui Nicolae și Elena Ceaușescu, planurilor cincinale. Totuși, programul de Revelion a fost lăsat să ruleze și noaptea, deși nu mai avea consistența edițiilor anterioare. Sursa: tvr.ro


Blestemul trupei Roxette? De ce mor la aceeași vârstă componenții formației

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre