Dramele din viața lui Sebastian Papaiani. Fiul lui Sebastian Papaiani trăiește modest

Dramele din viața lui Sebastian Papaiani. Fiul lui Sebastian Papaiani trăiește modest
Marele actor Sebastian Papaiani ne-a făcut pe noi să râdem, dar sufletul lui era încărcat de amărăciune. Trăise drame imense, iar la 80 de ani juca în telenovele pentru că nu îi ajungea pensia de 1.880 de lei.

Sebastian Papaiani a fost un mare actor și a continuat să joace până la 80 de ani. ”Am o pensie de 1.880 de lei”, a explicat artistul de ce a acceptat să joace în telenovele.

Prin ce drame a trecut Sebastian Papaiani!

Actorul Sebastian Papaiani a murit acum aproape patru ani, la data de 27 septembrie 2016, în urma unui atac vascular cerebral. Împlinise 80 de ani de viață și peste 50 de ani de activitate. Ne-a lăsat rolurile memorabile Păcală, Plutonier Căpșună din ”Brigada Diverse”, Lampă din ”Pistruiatul”, Ieremia din ”Toate pânzele sus”.

Avea doar 4 ani când a trecut printr-o mare dramă, despre care puțini știu. El a fost martor la moartea fraților săi gemeni. Tragicul eveniment s-a petrecut în timpul cutremurului din anul 1940. „A căzut tavanul pe ei. Mama a băgat copăița cu Radu și cu Luminița sub pat, iar noi am iețit. Noi nu am știut că a căzut tavanul peste ei. Au murit asfixiați acolo. Casa noastră era facută dintr-un material care nu te omoară, din chirpici. Cădea peretele, rămânea restul. Dar aici a căzut tocmai pe pat, care s-a rupt și el, la rândul lui”, și-a amintit, cu tristete, Sebastian Papaiani.

Actorul a fost căsătorit cu actrița Eugenia Giurgiu Papaiani cu care a avut un fiu Sebastian (Basti), dar când acesta avea 5 ani actorul a lăsat familia și scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu pentru a juca alături de mari actori ai teatrelor bucureștene. Când fiul său împlinea 10 ani a câștigat custodia acestuia,  dar cei doi nu s-au înțeles. Băiatul a fugit în 1973 /1974 la mama sa la Oradea, s-au revăzut abia în 1987 când fiul era în armaăa și apoi în 2000 când Basti i-a comunicat tatălui că mama sa a murit. De fapt, avea nevoie de bani pentru înmormântarea mamei.

Fiul lui Sebastian Papaiani trăiește modest

Fiul regretatului actor Sebastian Papaiani, trăiește modest și anonim, în Sibiu, iar fiul acestuia trăiește în Germania cu mama sa. ”Am simţit nevoia să îi spun, să ştie şi el. Aveam şi nevoie de bani pentru înmormântare. Dar nu ăsta a fost motivul. Într-un fel sau altul m-aş fi descurcat. Dar nu a venit. Ea a murit cam în acelaşi timp cu Dem Rădulescu, iar tata a mers la el”, povestea Papaiani -fiul.

Și Sebastian Papaiani -tatăl a vorbit, în urmă cu mulţi ani, despre fiul său. „Eu am vrut copilul acesta, că d-aia am cerut custodia. Dar zicea mereu că dacă nu îl duc la Sibiu, se sinucide”, spunea actorul.

Sebastian Papaiani, cel care acum trăieşte în Sibiu, este pensionat de la 40 de ani şi trăieşte cu greu. E bolnav, iar puţinii bani îi cheltuie cu prietenii, pe alcool și țigări, casa în care stă fiind una sărăcăcioasă.

Sebastian Papaiani, biografia

Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti. Tatăl său, Alecu Papaiani, era grec de origine, se numea Papayannis, și a făcut toate profesiile, de la măturător, până la vânzător de peşte şi de ziare.

La 17 ani, Sebastian Papaiani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl îndeamnă să devină actor. A absolvit, în 1960, Institutul de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti. În 1961, şi-a făcut debutul în producţia cinematografică ”Purgatoriul nr. 5”, iar în 1963 joacă în comedia regizorului Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară”.

Filmează an de an, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu acelaşi nume (1974).

Deosebit de talentat, şi-a câştigat popularitatea şi simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar şi prin cele în care a abordat şi registre mai grave.

În ultimii ani, a locuit împreună cu soția sa Marcela, la Gruiu, într-o casă cu grădină și cu livadă, pe care a cumpărat-o în 2006.