Simona Ionescu / Redactor Șef

Religia focului și secretele din spatele acestui cult. Profetul care a lansat-o povestește cum l-a văzut pe Dumnezeu

Religia focului și secretele din spatele acestui cult. Profetul care a lansat-o povestește cum l-a văzut pe Dumnezeu
Zoroastrismul, vechea religie iraniană a focului, nu este poate atât de cunoscută, dar a rezistat mai mult de 3.500 de ani și atrage și astăzi credincioși.

În centrul zoroastrismului, vechea religie iraniană a focului, se află o serie de texte cunoscute sub numele de Avesta. Se pare că acestea reprezintă o încercare de a aduna toate miturile și învățăturile zoroastrismului sub formă de text, din secolele III sau IV d.Hr. Iar din această grijă reiese că anticii cunoșteau importanța a ceea ce făceau, care nu era altceva decât codificarea unei limbi moarte.

Ahura Mazda

Textul pergamentelor care alcătuiesc Avesta este scris într-o limbă cunoscută sub numele de Avestan. Acestea sunt scrise în întregime în această limbă și nici măcar un singur cuvânt din avestană nu există în afara textelor Avesta. Cuvintele folosite erau cele pe care le recitau preoții zoroastrieni în timp ce își încheiau ceremoniile.

O mare parte din aceste recitări implicau, de asemenea, acțiuni rituale ale preotului care vorbea, împiedicându-l să țină o carte ca referință. Astfel, preoții învățau aceste cuvinte pe de rost unul de la celălalt, fără a le scrie vreodată. În schimb, limba a fost transmisă din generație în generație doar prin cuvânt, fiecare generație învățând-o cât mai perfect posibil de la cea precedentă, timp de sute de ani.

Alfabetul avestan are 37 de consoane și 16 vocale

Zoroastrismul necesită, de asemenea, o pronunție precisă în rugăciunile sale, iar învățarea în acest mod ar fi asigurat, de asemenea, că intonația, frazarea și tonul vor fi păstrate cu un minim de erori. Alfabetul avestan are 37 de consoane și 16 vocale, pentru un total de 53 de litere și, totuși, în mod ciudat, nu conține nimic pentru sunetul „l”.

Această religie mai are și acum 200.000 de adepți

Cu toate acestea, Avesta cuprinde mai mult decât cuvintele sfinte ale zoroastrismului. De fapt, avestana este o combinație între limba veche și cea nouă.

Călugării nu au încetat niciodată să o cânte

Adăugirile târzii provin din legende auzite din regiunile vecine, dar care sunt considerate sfinte în zoroastrism. Și toate acestea prin prisma scribilor sasanizi târzii, care s-au gândit să încerce să ia toată tradiția de cântare liturgică a zoroastrismului și să o capteze în detalii exacte în avestană.

Textele supraviețuitoare din Avesta sugerează că, odinioară, cultura zoroastriană era mult mai vastă, dar se pare că până la trei sferturi din canon a dispărut. Nu se știe, de asemenea, dacă vreunul dintre aceste texte dispărute a supraviețuit suficient de mult timp pentru a fi capturat în Avestan, dar a rămas nedescoperit.

Există totuși o întorsătură fascinantă în modul în care au fost capturate imnurile antice și ce a făcut aceasta pentru zoroastrism. Codificarea Avesta în formă scrisă, aparent pentru prima dată, a dus la o apreciere cu totul nouă a cuvintelor din ritualuri. Iar călugării nu au încetat niciodată să o cânte…

Religia a fost înființată de un profet misterios în Iranul antic

Cel care a fondat această religie a fost un profet considerat misterios, Zoroastru. Deși nu se cunoaște data exactă a întemeierii zoroastrismului, conform dovezilor arheologice, se află între 1200-1500 î.Hr. La vârsta de 30 de ani, Zoroastru a avut o viziune divină, l-a văzut pe Dumnezeu și cele șapte entități diine. Din acel moment a crezut că există un singur Dumnezeu, cel care a făcut cerul și pământul. Creatorul. Religie puternică în trecut și astăzi mai are în jur de 200.000 de credincioși.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre