Simona Ionescu / Redactor Șef

Renumit medic din Cluj, semnal de alarmă: coronavirusul atacă ambii plămâni

Renumit medic din Cluj, semnal de alarmă: coronavirusul atacă ambii plămâni
Semnal de alarmă. Un medic radiolog de renume din Cluj-Napoca avertizează românii cu privire la noul coronavirus. COVID-19 atacă ambii plămâni, peste 90% dintre cei infectați fac pneumonie bilaterală, iar foarte multe cazuri sunt severe.

După ce a analizat zeci de radiografii pulmonare, medicul Iulia Trifu, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj, a ajuns să spună că nu mai poate citi mesajele celor care neagă existența noului coronavirus sau spun că acesta provoacă doar o simplă gripă.

Iulia Trifu atrage atenția, într-o declarație pentru G4 Media, asupra faptului că după câteva săptămâni de la vindecarea de COVID-19, mulți dintre pacienți prezintă leziuni pulmonare.

„Am auzit foarte multe, prea multe inepții de genul «am fost acolo, n-a fost atât de rău, n-am avut nimic, a fost o răceală» sau, mai rău, «COVID-ul nu există», chiar după ce s-au externat. Ei sunt puțini, dar cei mai mulți pacienți fac forme moderate, iar o parte fac forme severe. În 90% din cazuri, evoluția înseamnă o pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni. N-am avut evoluții spectaculoase în bine. Iar în privința complicațiilor, acestea pot apărea la orice persoană. Ești tânăr și sănătos fără nici un fel de comorbiditate, dar poți să dezvolți forme severe, care îți pun viața în pericol. (…) Nu mai pot citi mesajele celor care neagă în continuare existența COVID-19 sau spun că e o simplă gripă care trece!”, a explicat medicul clujean.

Semnal de alarmă: „N-am avut evoluții spectaculoase în bine”

”Celor care nu cred în coronavirus sau în efectele grave pe care le poate avea, le-aș spune în felul următor: nu se știe niciodată dacă ești cel care va face o viroză de sezon, cum o consideri tu, sau o gripă care trece sau dacă vei face o formă moderată/severă, care poate duce la complicații care să-ți pună viața în pericol. E o loterie. Iar dacă ai o formă ușoară și nu te prea interesează, e important de știut că-i pui pe alții în pericol. Avem tineri de 30-40 de ani care au ajuns la ATI, unde au stat săptămâni întregi”, a mai declarat medicul radiolog pentru sursa citată.

Salvare montană spectaculoasă: tânără coborâtă pe targă de deasupra cascadei

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre