Restricții radicale de călătorie după descoperirea unei noi tulpini de coronavirus

Restricții radicale de călătorie după descoperirea unei noi tulpini de coronavirus
România ia o decizie radicală în fața noii tulpini a coronavirusului. Persoanele care vin din Marea Britanie, țară unde a fost prima dată depistată aceasta, vor intra în carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis suspendarea zborurilor din și către Marea Britanie, în ședința de duminică, 20 decembrie. Decizia  cu numărul 61 aprobă introducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe lista țărilor de risc epidemiologic. Persoanele care vin din aceste țări vor intra automat în carantină, 14 zile.

De asemenea, hotărârea CNSU nr.61 din 20 decembrie 2020 prevedere și suspendarea zborurilor tuturor din și către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Decizia a fost luată „având în vedere apariția unei noi tulpini a virusului SARS CoV-2 la nivelul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică, precum și analiza factorilor de risc privind apariția noii tulpini întocmită la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției,

luând în considerare persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, atât prin circulația virusului pe teritoriul național cât și prin importarea acestuia odată cu revenirea în țară a persoanelor posibil infectate aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar”. Măsura a intrat în vigoare începând de luni, 21 decembrie ora 00.00.

Ce știu specialiștii despre noua tulpină SARS CoV-2

Răspândirea rapidă a unei noi tulpini de coronavirus a fost motivul introducerii unor reguli stricte de nivelul 4, în Anglia, Scoția și Țara Galilor, în timp ce alte țări interzic călătoriile spre Marea Britanie, relatează BBC. Olanda și Germania au fost printre primele state care au luat această decizie.

Potrivit medicilor, noua tulpină înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului și suferă mutații care afectează părți importante ale acestuia, unele dintre ele ducând, conform studiilor de laborator, la creșterea capacității virusului de a infecta.

Noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau cauzate de noua variantă iar în prezent aproape două treimi din cazuri. Premierul Boris Johnson a spus că noua variantă de virus poate fi cu până la 70% mai transmisibilă. „Din păcate noua tulpină este în afara controlului”, a declarat  și ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, pentru postul Sky News.

Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului. Varianta poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei.

Specialiștii arată că o variantă similară, care a apărut în Africa de Sud, împărtășește unele dintre mutații, dar pare să nu aibă legătură cu varianta britanică.

Sursa foto: Pixabay

Se ridică o nouă generație de artiști. Cine este Cristian Porcari, tânărul care-și cântă drama din iubire

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp