Rețeta acestui tort a fost secretă zeci de ani. Cum se prepară Doboș

Rețeta acestui tort a fost secretă zeci de ani. Cum se prepară Doboș
Inventat la Budapesta, tortul Doboș a fost degustat în premieră de Împărtaul Franz Josef și Împărăteasa Sisi. Rețete și vedete vă spune cum să îl preparați. Este foarte simplu!

Felii subțiri de blat, număr cu soț, cremă intensă, glazură crocantă. ”Dobostorta” este o rețetă ungurească ce face furori și în România, de generații. Povestea tortului Doboș ne duce în Budapesta anului 1884. Dobos Jozsef, unul dintre marii cofetari ai Imperiului, a fost provocat să inventeze o prăjitură rafinată, care să poată fi păstrată şi transportată.

Tortul a fost prezentat în 1885, la prima Expoziţie Generală. Era prima prăjitură cu cremă din unt. În epocă torturile erau excesiv decorate, cu etaje şi cremă de frişcă, nu se concepea unt îndulcit. Franz Josef și soția sa, Sissi, au fost printre primii care au gustat tortul botezat cu numele autorului.

Legenda din bucătărie

Se spune că crema cu unt a apărut din greșeală, ”vinovatul” fiind un uncenic al lui Dobos, care a pus zahăr în unt. Maestrul nu a aruncat ”crema compromisă”, ci a salvat-o cu ciocolată. Rețeta originală a tortului Doboș numără 12 straturi: 6 blaturi, intercalate, de jos în sus, cu cremă de ciocolată; peste ultimul fiind așezat un strat de caramel. Dobos a reușit să țină secretă rețeta timp de 21 de ani.  Abia în 1906, când s-a retras din activitate, a dezvăluit-o membrilor Asociaţiei Cofetarilor din Budapesta.

Rețeta. Tort Doboș

Ingrediente: 100 g făină, 100 g zahăr pudră, 6 ouă, 30 g unt (pentru foi); 200 g zahăr pudră, 370 g unt, 4 ouă, 200 g ciocolată amăruie (peste 50% cacao), 35 g cacao, un praf de sare (pentru cremă); 100 g zahăr, o picătură oțet, o linguriță rasă unt (décor).

Preparare: Din ingredientele pentu blat se mixează albușuri cu 50 g zahăr pudră. Separat, se mixează gălbenușurile cu restul de zahăr, apoi se încorporează crema de albușuri, se adaugă untul topit și făina. Se coc 6 foi de tort cu diametrul de 22 cm, la 160 grade C, câte 10 minute.

Pentru cremă se mixează ouăle cu zahărul, 3 minute. Se pune compoziția în baie de aburi, când s-a îngroșat se ia de pe foc și se amestecă. Se topește ciocolata și se adaugă în cremă. Separat se mixează untul, cacaoa și sarea, iar peste se adaugă crema obținuta anterior, mixând după fiecare adaos. Crema se lasă la frigider cinci minute, apoi se poate întinde peste prima foaie de tort.

Deasupra se pune a doua foaie, încă un strat de cremă și tot așa până rămâne o singură foaie. Se îmbracă tortul și pe lateral în cremă, apoi se pune și ultimul blat. Pentru decor se topește zahărul. Când începe caramelizarea se adaugă lingurița cu unt și picătura de oțet, și se amestecă totul rapid. Caramelul se întinde deasupra ultimei foi de tort.