Turta dulce a devenit în ultimii ani, desertul tradițional al sărbătorilor de iarnă din întreaga lume, iar rețetele de turtă dulce sunt asemănătoare, doar diferă forma acestora, sau mai bine zis, modul de prezentare. Se pot pregăti sub formă de biscuiți, sub formă de biluțe, sub formă de prăjitură la tavă, sau sub formă de chec, așa cum puteți vedea și în această rețetă de chec din aluat de turtă dulce și glazură de ciocolată.

Ingrediente pentru chec din aluat de turtă dulce

300 g făină, 1 ou, 100 ml lapte, 100 g zahăr, 100 g miere de albine, 60 ml ulei, ½ linguriță bicarbonat, ½ linguriță praf de copt, 1 linguriță condimente pentru turtă dulce (scorțișoară, nucșoară, anason stelat, cuișoare, ghimbir), 1 varf linguriță de sare (aluat); 100 ml smântână naturală pentru frișcă, 100 gr ciocolată cu lapte (glazură)

Mod de preparare

Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Spargem oul într-un bol și adăugăm peste el un praf de sare și zahărul. Amestecăm ingredientele cu ajutorul mixerului până obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm pe rând, mierea, uleiul, laptele, omogenizăm după fiecare ingredient adăugat, iar la final, încorporăm făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și condimentele pentru turtă dulce.

Aluatul pentru acest chec de turtă dulce va fi unul mai dens, ca o budincă, și se întinde într-o tavă mai mica de chec, pe care o tapetăm cu hârtie de copt. Checul din aluat de turtă dulce se coace la 180 de grade, pentru 30 – 35 de minute, sau până se rumenește frumos la suprafață și trece testul scobitorii.

După coacere, se lasă checul de turtă dulce să se tempereze, mai întâi în tavă, pentru 7 – 8 minute, apoi se scoate pe un grătar de răcire.

Preparare glazură de ciocolată

Glazura de ciocolată este opțională, se poate renunța la ea, sau se poate opta pentru glazura royal icing, specifică turtei dulci. Dar, se poate și pudra checul cu zahăr, rămâne la alegerea fiecăruia.

Pentru a prepara glazura de ciocolată, se pune smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc și se lasă doar să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere, pentru a nu-și pierde din proprietăți. Se ridică vasul de pe foc și se adaugă peste smântâna încălzită, ciocolata ruptă în bucăți mici. Se amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția. Se lasă glazura de ciocolată să se mai tempereze 5 – 6 minute, apoi se întinde peste checul din aluat de turtă dulce.

Sursa: Chefi la cuțite

Cotlet de porc în sos dulce-acrişor. O idee pentru masa de Revelion

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp