Reţeta secretă de mici a regretatului Radu Anton Roman, o comoară! Mai gustoși nu există

Reţeta secretă de mici a regretatului Radu Anton Roman, o comoară! Mai gustoși nu există
Rețetele regretatului gastronom Radu Anton Roman sunt foarte apreciate de gospodine. Chiar dacă gastronomul ne-a părăsit în 2005, ne-a lăsat lucrarea gastronomiei româneşti - “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Autorul ne învăţă ce condimente dau savoare preparatului, dar şi ce carne se foloseşte.

Cei mai buni mici pot fi gătiţi şi acasă

Românii încing grătarele de câte ori au ocazia. Mititeii românești sunt la loc de cinste. Se pot cumpăra, dar cei mai gustoși mici sunt cei făcuți acasă.

Rețetă de mici. Nu există sărbătoare românească fără acest preparat pe mesele îmbelșugate

Ingrediente „Rețetă de mici”

  • 1 kg ceafă de viţel (mânzat)
  • 500 g ceafă de porc
  • 250 g pulpă de miel
  • 2-3 oase mari de vită
  • 1 lingură sare
  • piper (după gust)
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mijlociu
  • 1 căpâţână usturoi
  • 1 ardei iute
  • 1 legătură cimbru
  • 1 linguriţă bicarbonat
  • condimente: ienibahar, rozmarin, chimen

Mod de preparare

  • Se toacă toată carnea mărunt.
  • Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, mirodeniile, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până totul e un aluat.
  • Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru de supă.
  • Strecurăm supa şi o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea.
  • Amestecul asta se lasă câteva ore bune la frigider.
  • Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat. Apoi, mititeii sunt tocmai buni de pus pe grătarul încins.

Legenda mititeilor românești – Rețeta de mici a luat naștere din lipsa unui ingredient

Legenda spune că mititeii ar fi fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit “La o idee”. Numele le-ar fi fost dat de ziaristul, pamfletarul şi umoristul N.T. Orăşanu. Acesta a compus lista de bucate (meniul) într-un mod original, pâinea numind-o “o abodanță”, gheața – “cremă de Siberia”, scobitoarea – “o baionetă”, țuica – “o idee”. Cârnații mici au fost numiți “mititei”, atunci când, fiindcă se terminaseră mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu, făcând cârnați mai mici şi fără înveliș. Și au fost un real succes. Astfel ar fi apărut adevărații mici, autentici românești.