Ambasada SUA în România a postat o fotografie veche de 48 de ani, realizată pe 3 martie 1976. Nadia Comăneci este ridicată în brațe de o altă legendă a României, Dan Grecu. În această ipostază nu a văzut-o nimeni și se poate presupune că acesta a fost momentul în care legendara gimnastă s-a îndrăgostit de SUA.
„Sportivii au făcut turul locației unde s-a desfășurat prima ediție a competiției internaționale de gimnastică – American Cup International Gymnastics”
”Nadia Comăneci, Dan Grecu și Ann Carr, în Madison Square Garden, New York, pe 3 martie 1976. Sportivii au făcut turul locației unde s-a desfășurat prima ediție a competiției internaționale de gimnastică – American Cup International Gymnastics. La ediția din anul 1976 a competiției, Nadia Comăneci a câștigat medalia de aur, în timp ce Dan Grecu a cucerit medalia de argint”, a fost mesajul Ambasadei SUA.
Cum a fost descoperită Nadia
Născută la 12 noiembrie 1961, la Onești, un frumos orășel situat în regiunea istorică a Moldovei, Nadia Comăneci este considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului trecut și una dintre cele mai mari gimnaste din lume. Nadia a început să practice gimnastica în orașul natal la vârsta de 5 ani, încurajată de familie. Celebrul antrenor de gimnastică Bela Karolyi a văzut-o făcând roata în curtea școlii și a ales-o să urmeze cursurile școlii sale experimentale de gimnastică. În scurt timp, a devenit „piesa de rezistență” a echipei României.
Primul trofeu l-a primit la 11 ani
În 1969, la vârsta de 7 ani, Nadia s-a înscris la prima sa competiție, Campionatele Naționale de juniori ale României, unde s-a clasat pe locul 10. Ea nu a fost descurajată de rezultate. Dimpotrivă, a devenit mai motivată să se antreneze mai mult și, în 1972, la vârsta de 11 ani, a câștigat primul ei titlu de campioană națională la Cluj.
Primul 10 din istoria concursurilor olimpice de gimnastică
Performanța sa cu adevărat uimitoare a venit pe neașteptate la prima sa Olimpiadă, în 1976, când gimnasta română în vârstă de 14 ani a uimit întreaga lume cu un exercițiu perfect de 30 de secunde la barele inegale. Juriul i-a acordat nota 10, primul 10 din istoria concursurilor olimpice de gimnastică. Inițial, această decizie a dus la confuzie, deoarece pe tablă a apărut în schimb „1,00”, tabela de marcaj având doar trei cifre pentru a afișa note precum 9,50 sau 9,85.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook