Un admirator al marii actrițe Stela Popescu mi-a făcut, cu ani în urmă, o caracterizare a acesteia pe care o găsesc sublimă, dar mai ales cea mai aproape de adevărata personalitate a starului revistei românești.
„Doamna Stela Popescu în „Alo? Aţi greşit numărul” era Gina Lollobrigida, Sophia Loren şi Brigitte Bardot la un loc… şi chiar mai sus. Se putea „bate” cu orice actriţă în vogă. În următoarele filme s-a rafinat, a devenit din ce în ce mai complexă, mai aproape de nuanţă. Era un diamant într-o masă de diamante a Generaţiei de aur a actorilor. A început cupletul cu domnul Ştefan Bănică, alt mare colos al teatrului, şi au făcut istorie în Televiziune şi nu numai”.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Niciun fel de exagerare în radiografia de mai sus a amicului meu. I-am spus-o, cu ani în urmă, și Doamnei Stela. S-a emoționat, s-a bucurat, dar umbra de regret s-a simțit în răspuns: „N-am avut norocul să mă născ la Hollywood sau prin apropiere… N-aș mai fi așteptat taxiul să mă ducă la teatru ca să-mi rotunjesc pensia”.
Doi ani la rând, în 2010 și 2011, am sărbătorit-o pe Doamna Stela de ziua ei de naștere împreună cu colegii ei de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Era o chestie organizată de Ștefan Florescu care avea o Asociație caritabilă și un restaurant în sectorul 6. Iubea teatrul de revistă și era foarte apropiat de artiștii de acolo, mai ales de Doamna Stela și Domnul Arșinel. De aceea, înaintea Crăciunului, știind că e și ziua Stelei Popescu invita artiștii și câțiva jurnaliști la o cină festivă.
Acolo am depănat tot felul de povești cu Stela Popescu, cu Cristina Stamate, Bițu Fălticineanu, Vasile Moraru, Adriana Trandafir. Așa ne-am apropiat, mai vorbeam la telefon când aveam un articol în ziar și, de câteva ori, Stela Popescu și prietena ei Cristina Stamate au fost alături de noi în niște spectacole caritabile pentru ajutarea unor copii bolnavi de cancer. „Pentru copii, oricând vom zice «prezent», iar seara mergem să jucăm pentru adulți”, mi-au spus amândouă când le-am adresat rugămintea. Stela Popescu avea 75 de ani, iar Cristina Stamate, 65.
Din inimă pentru copii
Aproape 200 de copii au fost prezenţi atunci, în februarie 2011, în mall-ul din sectorul 4 al Capitalei. Împreună am marcat astfel Ziua Copilului cu Cancer, omagiată în toată lumea .
„Micuţii atinşi de cancer nu au nici o vină, însă noi, cei sănătoşi avem o datorie morală de a-i ajuta, de a le smulge măcar un zâmbet. Cancerul nu trebuie să ne mai ia copiii și noi să nu facem ceva”, a spus Stela Popescu, declarație pe care am consemnat-o atunci în ziar. Au fost alături de ea și de Cristina Stamate şi un alt actor talentat, din generația tânără a Teatrului „Constantin Tănase”, Nae Alexandru.
Iubitul Stelei Popescu, obligat de un lider comunist să o părăsească
Odată, i-am arătat un exemplar din ziarul Evenimentul zilei din data de 21 decembrie 1993. Pe ultima pagină, singura fotografie în afara unei felicitări cu Moș Crăciun este a actriței Stela Popescu. Textul anunță publicul că în acea zi de 21 decembrie e ziua de naștere a celebrei artiste. A fost foarte emoționată și mi-a spus că pentru ea a însemnat mult că apărea în ziare libere, că publicul o iubea.
Amintirile cu Doamnele Stela Popescu și Cristia Stamate vor rămâne mereu în sufletul și mintea mea, și o parte din ele le-am scris pentru generațiile tinere.
Erau perfecționiste, indiferent despre ce rol aveau de jucat și unde. Îmi amintesc cum, într-o după-amiază din februarie 2011, ducându-le acasă cu mașina, marile artiste și-au deschis sertarele sufletului. Au făcut-o cu veselie, râzând, deși era vorba de lucruri triste: iubiri care le-au sfâșiat inimile – fiindcă atunci eram proaste, zicea Stela Popescu -, lipsa copiilor din viața lor, instalarea bătrâneții care le mai aduce aminte că au oase… Regrete ascunse sub zâmbete.
Stela Popescu mi-a povestit o dată, o întâmplare dramatică, pe care câțiva ani mai târziu a spus-o și într-un interviu la TVR. Un politruc, o slugă a partidului comunist îi spulberase într-o clipită dragostea, la ordin.
Artista era la începutul carierei, o frumusețe râvnită de mulți bărbați. „Eram îndrăgostită nebunește de un băiat, balerin”, spunea Stela. Dragostea era reciprocă, își făcuseră planuri de viitor, trăiau cu intensitate totul. Într-o zi, însă, fiica unui nomenclaturist comunist l-a remarcat pe balerin și a făcut o pasiune nebună. I-a povestit tatălui că îl iubește, că nu va putea trăi fără el. Iar tatăl a rezolvat situația în stilul epocii. L-a chemat pe balerin în biroul său somptuos și i-a spus că dacă nu se însoară imediat cu fata lui îl trimite doi ani în armată și s-a terminat cu cariera lui.
Amenințările au avut efect devastator, iar tânărul s-a dus la iubita lui, Stela, și i-a mărturisit ce i s-a întâmplat. I-a comunicat și ce decizie a luat, ținând-o de mâini și privind-o în ochi: se va însura cu fata comunistului! A plecat pe străzi și, până a ajuns acasă, a plâns.
Balerinul s-a însurat cu beizadeaua comunistului. Căsătoria s-a sfârșit, însă, cu un divorț, după care bărbatul a plecat din țară ca să danseze în Italia. În schimb, Stela Popescu avea să cunoască marea ei dragoste, textierul și regizorul Puiu (Mihai) Maximilian.
Ce model de tapet a ales Gina Pistol pentru camera fiicei ei. Primele imagini
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook