Simona Ionescu / Redactor Șef

Aventura lui Ion Cristoiu în Laponia, la Moș Crăciun acasă: „Când am revăzut imaginile, m-a pufnit râsul”

Aventura lui Ion Cristoiu în Laponia, la Moș Crăciun acasă: „Când am revăzut imaginile, m-a pufnit râsul”
Maestrul Ion Cristoiu a povestit cum a decurs întâlnirea sa cu Moș Crăciun. Scriitorul a fost în vizită în satul Roveniemi din regiunea Laponia, în Finlanda, în urmă cu câțiva ani.

Deloc impresionat de întrevedere, Ion Cristoiu spune că l-a pufnit râsul atunci când a vizionat filmarea de câteva minute, scrie evz.ro. Pentru că nu este un fan al petrecerilor, maestrul preferă să lucreze de sărbători. Chiar și în acest an, de Crăciun, Ion Cristoiu a finalizat de stilizat încă 100 de pagini din viitoarea sa carte. În acest context, acesta a povestit și despre vizita pe care a făcut-o în Laponia, în urmă cu câțiva ani.

„Am fost la un moment dat în Finlanda și acolo, am fost la Rovaniemi, în Satul lui Moș Crăciun pentru că sunt un om al experimentelor și îmi place să văd. Așa se explică de ce am fost la Moș Crăciun… Acolo când ajungi, la ieșire primești un stick cu înregistrarea întâlnirii. Deci, pe lângă costul biletului de intrare, trebuie să mai plătești și pentru acest stick”, a relatat Ion Cristoiu.

Acesta a povestit ce s-a întâmplat înainte de a-l întâlni pe Moș Crăciun. Maestrul a fost întâmpinat de câteva asistente care l-au întrebat cum se numește și de unde este, precum și cu ce se ocupă. Apoi, l-a văzut pe Moșul, au discutat puțin și s-au fotografiat împreună. Totul a fost înregistrat video, iar vizitatorul a primit, la ieșire, stickul cu filmarea.

„Când am revăzut imaginile, m-a bufnit râsul… Eu, eram om în toată firea, cap de familie cum se spune, și am mers la Moș Crăciun”, a povestit Ion Cristoiu, într-o postare video pe blogul său.

 „I-a urat Bine ai venit! în românește”

Și la podcastul jurnalistului Ionuț Cristache de pe EVZ Play, Cristoiu a amintit de această experiență. Conform maestrului, satul lui Moș Crăciun este o afacere foarte profitabilă.

„Este cea mai mare afacere. Am fost acolo deoarece am vrut să văd experimentul, la Casa lui Moș Crăciun. Când ajungi te întâmpină patru sau cinci Crăciunițe care te întreabă ce ești, de unde ești etc. Apoi m-am așezat la coadă și am așteptat să intru la Moș. El stătea așezat pe un tron și mi-a urat: «Bine ai venit Ion Cristoiu din București», în românește. Am făcut o poză cu el, m-a ținut de umăr, iar când am plecat mi-au dat un stick care a costat vreo 50 de euro. Când mergi la Moș Crăciun este onoarea de a sta de vorbă cu el… Este o întreagă industrie”, a povestit Ion Cristoiu, în podcastul EVZ Play.

 „Nu va mai fi Crăciun”

Cu această ocazie, scriitorul a vorbit și despre Crăciun, o sărbătoare care se pare că este pe cale de dispariție.

 „Din nenorocire, pe măsură ce trece timpul, Moș Crăciun dispare. Știu că mulți dintre dumneavoastră sunt revoltați, nedumeriți, de ceea ce se numește progresism, de încercările Uniunii Europene de a înlătura cuvinte precum Iisus, Crăciun. Însă revolta noastră, ceea ce a încercat să facă Trump, este împotriva istoriei. Noi suntem în istorie, iar istoria este un fluviu….Istoria Europei merge către o nouă rasă, și nu folosesc un termen rasist. Peste 50 – 60 ani nu vor mai fi europeni, nu va mai fi Crăciun și într-un fel va fi normal să nu fie Crăciun, deoarece vor fi musulmani. Asta este tendința lumii… Nu este nici o nenorocire. Crăciunul a devenit o sărbătoare comercială, aproape păgână, nu mai are acea trăsătură legendară, mistică”, a mai povestit Ion Cristoiu, în postarea sa video de pe cristoiublog.ro.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre